Amazon UK start met monitoren chauffeurs via AI-camera’s

In navolging van de VS krijgen de bestelwagens van Amazon in het Verenigd Koninkrijk nu ook AI-camera’s om het rijgedrag van de chauffeurs in het oog te houden. De pakketbezorgers krijgen een melding te horen als ze ‘onveilig’ rijden, door bijvoorbeeld geen gordel te dragen of te dicht op een voorligger te rijden.

Het camerasysteem van Amazon houdt zowel de chauffeur als de omgeving buiten de bestelwagen in de gaten. Als de pakketbezorger niet stopt voor een stopbord of een rood licht, te dicht op zijn of haar voorligger rijdt, te snel rijdt of niet oplet, krijgt hij of zij een melding te horen van een computerstem en wordt de inbreuk doorgestuurd naar Amazon. Maar ook andere inbreuken zoals te hard remmen of optrekken, het niet dragen van een gordel of het bedekken van de camera worden zonder geluidsmelding doorgestuurd naar Amazon.

In de VS zou deze cameracontrole al een flinke impact hebben gehad op de verkeersveiligheid van de bezorgdienst, met volgens Amazon 48% minder ongelukken, 60% minder inbreuken door het gebrek aan gordel en 75% minder afgeleid rijden.

Meer veiligheid of meer winst?

Anderzijds komen er ook verschillende klachten binnen over het systeem. Naast de privacygevoeligheden zou het camerasysteem ook incorrect inbreuken melden aan Amazon, zonder kans op wederwoord. Zo schreef Vice over verschillende getuigenissen van chauffeurs die zogezegd “afgeleid” waren wanneer ze in hun zijspiegels keken of “onveilig reden” wanneer ze afgesneden werden door andere wagens in het verkeer.

Dit zou niet enkel onverwachte meldingen veroorzaken, wat ook voor afleiding zorgt, maar ook de bezorgers geld kosten omdat ze niet meer in aanmerking komen voor bonussen voor goed rijgedrag. Bovendien wordt het gevaarlijke rijgedrag in de hand gewerkt door de strenge quota van Amazon. Volgens het artikel van Vice zou deze AI-maatregel dan ook de bedoeling hebben om de loonkosten te verlagen en zo voor meer winst te zorgen.

lees ook

Aankomende Events

Sorry, no posts matched your criteria.

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo