Amsterdams stadsbestuur zet ‘dark stores’ een hak

Flitskoerierdiensten zoals Gorillas of Getir krijgen in Amsterdam tegenwind vanuit het stadsbestuur. Door een nieuw collegebesluit kunnen ze bijna alleen nog opereren vanuit bedrijventerreinen buiten de woon- en winkelstraten van de stad. 

Dat niet iedereen onverdeeld gelukkig is met de opmars van de flitskoeriers, kon u hier al eerder lezen. Staan de flitsbezorgdiensten in ons land nog in de kinderschoenen, dan zijn ze in de Nederlandse stadscentra al een stuk prominenter in het straatbeeld aanwezig. Niet iedereen ziet de ‘dark stores’, de kleine binnenstedelijke magazijnen van waaruit de koeriers opereren, graag komen. Verschillende Nederlandse overheden gebruiken dan ook het vergunningenbeleid om te voorkomen dat er een wildgroei ontstaat aan ‘dark stores’ in residentiële gebieden of winkelstraten.

De stad Amsterdam legt nu zulke strikte voorwaarden op dat het in realiteit amper nog mogelijk zal zijn een ‘dark store’ op te richten of te legaliseren in woon-of winkelgebied. Daarmee worden de flitsbezorgers de facto verwezen naar bedrijventerreinen buiten de stad. Er wordt getoetst aan de hand van verschillende aspecten, zoals verkeersveiligheid, gebruik van de openbare ruimte, laad- en losmogelijkheden en milieuhinder, of een ‘dark store’ ruimtelijk inpasbaar is. Eerder dit jaar had het Amsterdamse stadsbestuur al een vestigingsstop doorgevoerd, om zo tijd te kopen ter voorbereiding van dit stringente regelgevende kader. Het lot van zo’n dertigtal bestaande dark stores in de Amsterdamse binnenstad is met deze nieuwe regels hoogst onzeker. Pogingen van de flitsbezorgsector om een gedragscode op te stellen, hebben de beleidsmakers niet kunnen vermurwen.

Blijft de vraag of de regelgeving juridisch overeind blijft. Het collegebesluit zegt immers niets over de flitsbezorgers van grote supermarkt- of fastfoodketens. Experten merken op dat op die manier het gelijkheidbeginsel in het gedrang zou kunnen komen. De operatoren Gorillas, Flink en Getir laten in de Nederlandse pers alvast hun onvrede over de genomen beslissingen optekenen. Over juridische stappen wordt nog niet expliciet gerept, de ‘dark store’- uitbaters willen in de eerste plaats in dialoog treden met het stadsbestuur.

 

lees ook

Aankomende Events

Sorry, no posts matched your criteria.

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo