Athlon: alles over premies, aftrekbaarheid en investeringsaftrek van bestelwagens

Het Brussels Gewest trekt premies uit voor kmo’s en zelfstandigen die hun oude lichte vrachtvoertuig inruilen. Op federaal niveau kunnen bedrijven genieten van een verhoogde investeringsaftrek. Maar moeten bestelwagens vanaf 2026 ook emissievrij zijn?

Vervangingspremie LEZ Brussel

Vrachtvoertuigen in de zogenaamde categorie N1 (dat wil zeggen: met een maximaal toegelaten massa van 3,5 ton) worden in de hoofdstad onderworpen aan dezelfde lage-emissiezoneregels als personenwagens. Op 1 januari 2022 ging de (virtuele) deur dicht voor Euro 4-diesels, op straffe van een flinke boete. Vanaf 2025 zijn Euro 5-diesels niet meer welkom.

Om eigenaren van deze oudere bestelwagens een financieel duwtje in de rug te geven richting een nieuwe, milieuvriendelijke van, voorziet Brussel interessante premies die kunnen oplopen tot wel 15.000 euro.

Er zijn wel heel wat voorwaarden om van deze premie te genieten:

  • Het nieuwe voertuig moet aangekocht of financieel geleaset worden
  • De eigenaar moet minstens één actieve vestiging hebben in Brussel
  • Enkel kmo’s en zelfstandigen komen in aanmerking
  • De nieuwe bestelwagen moet bestemd zijn voor goederenvervoer
  • De aandrijving moet ofwel elektrisch zijn, ofwel op benzine of aardgas (mits aankoop voor 2025 en enkel voor voertuigen klasse N1 II en III).

Wie zijn Euro 4-diesel voor 31 december 2023 inlevert, krijgt tot 30 procent van de aankoop- of leasekosten vergoed. Heb je een Euro 5-diesel, dan krijg je bij de overschakeling op elektrisch zelfs een tussenkomst van maximaal 40 procent tot 31 maart 2025. Er geldt een plafond van 10.000 euro voor middelgrote ondernemingen en 15.000 euro voor zelfstandigen en kleine bedrijven.

Ook benzine, hybride en aardgas komen in aanmerking als aandrijvingsvorm, maar dan bedraagt de premie maximaal 20 procent van de kosten. Ook hier is een plafond voorzien: 2.000 euro voor middelgrote ondernemingen, 3.000 euro voor de bescheidener bedrijven en de zelfstandigen.

Investeringsaftrek van 125 procent

In het kader van de coronasteunmaatregelen staat de federale overheid toe dat kleine en middelgrote Belgische ondernemingen bepaalde aankopen voor 125 procent kunnen aftrekken in plaats van 100 procent. Ook lichte vrachtvoertuigen besteld voor 31 december 2022 komen in aanmerking, voor zover ze 100 procent beroepsmatig worden gebruikt.

De afschrijvingsperiode moet minstens drie jaar bedragen. Het voertuig moet ofwel aangekocht worden, ofwel in financiële leasing worden genomen.

Verplicht emissievrij 2026?

Tussen 2021 en 2031 zullen de federale fiscale regels voor personenwagens gekocht of geleaset door bedrijven en zelfstandigen grondig evolueren. Auto’s die vanaf 1 januari 2026 worden besteld, moeten emissievrij zijn om nog van enige aftrekbaarheid te genieten.

Lichte bedrijfsvoertuigen zijn echter geen betrokken partij. Ongeacht hun aandrijving blijven ze voor bedrijven 100 procent aftrekbaar na 2026. Voor zelfstandigen hangt het percentage af van de mate van beroepsgebruik.

Ook al zijn ze duurder in aankoop, er is geen verhoogde aftrek voor elektrische bestelwagens. De meerprijs kan wel gecompenseerd worden door de lagere energiekosten en het feit dat een e-van veel minder onderhoud nodig heeft.

Wil je meer weten over bestelwagenleasing en de voordelen waarop je bij Athlon kunt rekenen? Klik dan hier.

Lees alles over Athlon Belgium

Athlon Belgium

video

Veiligheidssystemen inzetten op de werkvloer (tip Boplan) – Logistics.TV 36

Bij het inzetten van veiligheidssystemen op de werkplaats is het cruciaal dat de juiste systemen worden geïnstalleerd. Geen enkele situatie is immers dezelfde en een standaardoplossing bestaat niet. Om hierbij op zeker te spelen doorloopt Boplan samen met de klant de verschillende stappen die nodig zijn om de juiste keuzes te maken. Er wordt een […]

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo