Ongevallen heftrucks namen met 15 procent af, maar er is nog ruimte voor verbetering

In de aanloop naar de Dag van de Heftruckchauffeur op 8 mei blijkt uit de cijfers van Fedris dat het aantal ongevallen met 15% gedaald is ten opzichte van 2019, ondanks het verdubbelde aantal webshops. Toch is er nog ruimte voor verbetering. 

Meer webshops, dat betekent ook: meer werk voor de heftruckchauffeurs. Ondanks de toegenomen werkdruk gaat het met de veiligheidscijfers de goede kant op. Het meest recente jaarrapport van Fedris (het Federaal agentschap voor Beroepsrisico’s) toont aan dat er vooruitgang is geboekt op vlak van veiligheid binnen de logistieke sector. In 2020 waren er 1.256 ongevallen met heftrucks en andere mobiele installaties, een daling van 15% ten opzichte van het jaar voordien. Deze daling van het aantal ongevallen is de eerste sinds 2015. “De afgelopen jaren hebben we sterk ingezet op sensibilisering rond veiligheid. Heftruckchauffeur is een gevaarlijk beroep, maar er zijn veel mogelijkheden om de risico’s in te perken”, zegt Kurt Boudt, Marketing Manager bij B-CLOSE. Die sensibilisering heeft vruchten afgeworpen: ondanks het verhoogde risico daalde het aantal ongevallen.

De campagne wordt daarom verdergezet. Ongevallen met heftrucks zijn immers zelden zonder gevolgen. Zo was 57,48% van de heftruckchauffeurs die in 2020 een werkongeval had tijdelijk werkonbekwaam, en had het voor 12,10% een blijvende impact. ‘Opslag en vervoersondersteunende activiteiten’, waar het beroep van heftruckchauffeur onder valt, staat in 2020 bovendien nog steeds op de 9de plaats van sectoren met de meest ernstige arbeidsongevallen.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo