Mega-alliantie van oplaadpunten heet voorlopig CVCE

Op 8 juli bezegelden drie van ’s werelds grootste vrachtwagenfabrikanten hun alliantie op het gebied van laadinfrastructuur voor elektrische vrachtwagens. De joint venture staat nu onder leiding van een CEO, alleen de definitieve naam blijft een mysterie.

Volvo Group, Daimler Truck en Traton kondigden afgelopen december aan dat zij een joint venture zouden vormen om een netwerk van snelladers voor elektrische vrachtwagens in Europa te ontwikkelen. De drie groepen blijven elkaar op alle andere gebieden volledig beconcurreren. In de afgelopen weken zijn de laatste hinderpalen voor de oprichting van de gemeenschappelijke onderneming uit de weg geruimd, met name door de Europese mededingingsautoriteiten. De nieuwe entiteit krijgt haar hoofdkantoor in Amsterdam en zal worden geleid door Anja van Niersen, een Nederlandse die tot januari 2021 voorzitter was van de raad van bestuur van Allego, de Nederlandse exploitant van oplaadpunten die in België een zekere bekendheid geniet.

Momenteel heet de joint venture CVCE (Commercial Vehicles Charging Europe), maar de definitieve commerciële naam zal later dit jaar worden onthuld (misschien op de IAA in Hannover?). Met de 500 miljoen euro die de drie aandeelhouders hebben geïnvesteerd, wil CVCE binnen vijf jaar een netwerk van 1 700 oplaadstations installeren langs of in de buurt van grote Europese wegen en in belangrijke logistieke hubs. Er wordt gesproken over “krachtige” laadstations, maar in het persbericht wordt (nog) geen melding gemaakt van de MCS-norm, de nieuwe norm die door alle Europese fabrikanten gezamenlijk is ontwikkeld en waarmee in 2022 met een vermogen van 1 megawatt kan worden geladen (tegen 350 kilowatt voor de meest efficiënte elektrische vrachtwagens). Het CVCE-netwerk zal echter toegankelijk zijn voor voertuigen van alle merken. Het is dus de eerste concrete uiting van de wens van de autofabrikanten om hun bereik uit te breiden tot buiten het voertuig en de onderhoudsdiensten.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo