Scheck Art Logistics: kunstlogistiek van ‘nagel tot nagel’

In 2014 richtte Matthias Scheck zijn eigen bedrijf Scheck Art Logistics op nadat hij als student de smaak te pakken had gekregen.

“Ik kom uit een familie van antiquairs en als student ben ik beginnen helpen bij het laden en lossen van antiek en ging ik mee om de stukken op beurzen te installeren. Ik vond dat leuk om te doen en geloofde dat daar vast iets van te maken was. Als student Logistiek Management startte ik in bijberoep om lokale antiquairs en kunstgalerijen te helpen bij het transport, leveringen en installaties op beurzen. Dat is zo verder en verder gegroeid tot op een gegeven moment de antiquairs plaats maakten voor de kunstensector en de galerijen. Zo is dat stilaan uitgebreid en beschikken we nu over een eigen vrachtwagen en een bestelwagen”, legt Scheck uit.

Klanten kwamen met de vraag om kunststukken te stockeren of om ze naar klanten te brengen, te plaatsen en te installeren. “Dat was het sein om van start te gaan met logistiek van kunst’ van nagel tot nagel’. Naast het transport zijn we dan ook verpakkingen beginnen maken. Doordat we de kennis in huis hebben en onze eigen kisten maken, kunnen we zeer flexibel werken. We werken ondertussen met drie vaste mensen en vier freelancers. Sinds een jaar zitten we hier in Schelle waar we ons eigen magazijn en atelier hebben. We maken verschillende soorten kisten zoals geïsoleerde of schokdempende. Voor het stockeren is een constante temperatuur belangrijk. In de musea is de temperatuur 21°. We zorgen ervoor dat er geen schommelingen zijn.”

De klanten van Scheck Art Logistics zijn privéverzamelaars, galerijen, veilinghuizen en overheden (musea, OCMW). “Als ze met een vraag voor transport komen, horen we of we verpakking moeten voorzien en of het kunstwerk geïnstalleerd of gedemonteerd moet worden. De kunstwerken zijn zowel schilderijen, beelden, sculpturen als hedendaagse installaties. De waarde schommelt van 500 tot 40 miljoen euro. Het grootste stuk dat we tot nu toe hebben behandeld, was een sculptuur van 4,5 meter hoog en 2,5 ton zwaar. Daarvoor hebben we uitzonderlijk transport ingezet. Onze opdrachten hebben voor 60% betrekking op het binnenland en 40% spelen zich af in het buitenland, in heel Europa.”

Sinds een tweetal jaar biedt Scheck Art Logistics een groepagedienst aan voor kunstwerken in Europa. “Maandelijks rijden we een vaste route langs Parijs, Londen, Berlijn en Zwitserland. Daar is best veel vraag naar. Onze chauffeurs zijn ‘art handlers’. Zij krijgen hun opleiding ‘on the job’ en leren materiaalkennis en technisch inzicht om te weten hoe objecten structureel in elkaar zitten. We kunnen zeker nog meer mensen gebruiken”, besluit Matthias Scheck.

Tekst: Koen Heinen

lees ook

Aankomende Events

Sorry, no posts matched your criteria.

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo