[TEST] Fiat Scudo: comeback op elektriciteit

De Scudo is weer terug bij Fiat! Voortaan baseert het voertuig zich op het “mid-van-platform” van Stellantis met onder de motorkap dieselmotoren van de jongste generatie maar ook en vooral een elektrische aandrijving. Naast de E-Ducato wordt de E-Scudo dus het tweede 100 % elektrische voertuig van Fiat Professional.

Het is niet altijd eenvoudig om zich terug te vinden in de benamingen van modellen, vooral al deze met de tijd verdwijnen en opnieuw verschijnen, afhankelijk van de allianties tussen de constructeurs of een opwaardering van de styling. Zo vertrok de vorige Scudo van het EMP2 platform, voor 100 % van PSA (Citroën Jumpy – Peugeot Expert). Het model werd stopgezet in 2016 en afgelost door de Talento, een kloon van de Opel Vivaro/Renault Trafic/Nissan Primastar (die de NV300 werd in 2016 alvorens zijn oorspronkelijke benaming terug te krijgen na vijf jaar!). De Talento was dus gebouwd op basis van Renault-Nissan, maar de nieuwe Scudo van 2022 is een zustermodel van de Citroën Jumpy/Opel Vivaro/Peugeot Expert/Toyota ProAce (Stellantis mid-van-platform). Kunt u nog volgen?

Trekjes van een personenwagen

Een van de belangrijkste voordelen van dit moderne platform is de beschikbaarheid van talrijke assistentiesystemen bij het rijden. Noemen we maar de automatische herkenning van verkeerssignalisatie, de automatische noodstop, een waarschuwing bij het afwijken van de rijlijn en de controle van de dode hoek. De Scudo kan tevens uitgerust worden met een panoramische achteruitrijcamera om het parkeren te vereenvoudigen of een systeem om de informatie op de voorruit te projecteren. Daarentegen lijkt het Grip Control-systeem, bedoeld om een betere grip te geven onder alle omstandigheden, zoals sneeuw, modder of zand, ons eerder een gadget.

Achter het stuur van de Scudo geven de rijpositie en de presentatie van het dashboard de indruk aan boord te zijn van een monovolume. Een te waarderen detail is dat het Moduwork-systeem de passagierszetel omvormt tot een werkpost, terwijl een luik tussen het laadcompartiment en de cabine (achter de passagierszetel) toelaat om voorwerpen tot vier meter lang te vervoeren (in de Maxi-versie).

Tot 330 km autonomie

Onder de motorkap biedt de Scudo een keuze uit 4 dieselmotoren: een 1,5-liter met 102 of 120 pk en een handgeschakelde versnellingsbak met 6 verhoudingen en een 2-liter met 145 pk in de handgeschakelde versie of 177 pk, maar dan met een automatische bak met 8 verhoudingen. De grote nieuwigheid is evenwel de elektrische versie, uitgerust met een motor van 136 pk gevoed door een accu van 50 of 75 kWh waarvoor Fiat Professional een autonomie (WLTP) opgeeft tot 330 km. Het opladen kan met een laadstroom tot 11 kW op wisselstroom en tot 100 kW op gelijkstroom. In het laatste geval volstaan 45 minuten om de accu tot 80 % op te laden.

Tijdens een korte test in de stad heeft de E-Scudo (reken op een supplement van 10.000 EUR zonder BTW ten opzichte van de dieselversie) ons verleid door zijn stille functioneren en de kwaliteit van zijn ophanging. Vermelden we in dat verband nog even dat ons testvoertuig was beladen met circa 750 kg.

Passe-partout

Dankzij een tot 1,90 m beperkte hoogte kan de Scudo zonder problemen in ondergrondse parkings doordringen. Zijn lengte van 5 m (5,3 m voor de Maxi-versie) levert al evenmin problemen op, maar voor gebruik in bijzonder krappe plaatsen is er de exclusieve S-versie met een lengte van amper 4,60 m. In functie van het model loopt het laadvolume op van 4,6 tot 5,3 of 6,1 m3 (idem voor de E-Scudo). Waarden die nog met 0,5 m3 toenemen dankzij de optie Moduwork. Wat het laadvermogen betreft zijn alle modellen goed voor een lading van 1 ton of in optie 1,4 ton (1,275 ton voor de E-Scudo). Het trekvermogen van zijn kant varieert van 1,275 ton (E-Scudo) tot 2,5 ton (Scudo). Er worden drie types van koetswerken aangeboden: Van, Crew Cab en Combi, alsook twee afwerkingsniveaus (Base en SX). De prijzen lopen uiteen van 24.550 EUR zonder BTW voor de L1-basisbestelwagen tot 47.930 EUR voor de elektrische Crewcab L3 SX.

Voor zijn grote terugkeer onder de koepel van de gigant Stellantis geniet de Scudo van een moderner platform met talrijke assistentiesystemen en het comfort van een personenwagen, maar daarenboven past hij perfect in het tijdsbeeld met twee 100 % elektrische versies. De Scudo en E-Scudo zijn reeds beschikbaar bij de concessiehouders.

Tekst: Pascal Binon

Lees alles over

video

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo