Douane onderschepte al 36 ton cocaïne in Antwerpse haven

In de eerste helft van dit jaar onderschepte de douane in de haven van Antwerpen al 36 ton cocaïne, blijkt uit cijfers van de FOD Financiën. De federale overheid zegt 70 miljoen aan extra middelen toe en rekruteert 108 nieuwe douanemedewerkers. 

Cocaïne blijft de Antwerpse haven overspoelen, dat is de teneur van de halfjaarlijkse resultaten die de douane en de FOD Financiën vanochtend bekendmaken. Net geen 36 ton cocaïne werden onderschept, net als 2,2 ton hasj en 1,2 ton heroïne. Vorig jaar lagen die halfjaarcijfers gevoelig hoger door de eenmalige impact van de operatie SKY ECC, waarbij de geheime communicatie van de drugscriminelen werd gedecodeerd. Ten opzichte van 2020 liggen de halfjaarcijfers wel gevoelig hoger: in juli 2020 stond de teller op een kleine 25 ton.

De douane krijgt 70 miljoen extra middelen ter beschikking om op termijn 100 procent van de passerende containers te kunnen scannen. Eind 2023 komen er vijf nieuwe drive-through-scansystemen. Begin 2024 komn er vijf extra ‘backscatters’ (mobiele scanvoertuigen) bij. Later volgen upgrades aan de bestaande vaste scanapparatuur en de implementatie van een nieuw ICT-netwerk ‘The Force.’ Bovenal is de douane op zoek naar 108 nieuwe douaniers. Vanaf september wordt er actief gerekruteerd, onder andere met een tweedaags jobevent.

Intussen mag blijken dat de strijd tegen de drugs in constante evolutie is. De gebruikte techieken evolueren: de riskante ‘rip-off’-methode, waarbij de lading in sporttassen uit de container moet worden gehaald;, is om zijn retour. Steeds vaker zijn de drugs in de constructie van de container verwerkt. De top-5 van de herkomstlanden is ongewijzigd: Panama, Ecuador, Paraguay, Colombia en Brazilië. De productie is onbedreigd: het areaal neemt toe en de productiviteit per hectare stijgt. De Europese markt is voor de criminelen interessant omdat er geen deals moteen worden gesloten met de Mexicaanse kartels, en bovendien is de prijs in Europa beter.

 

lees ook

Aankomende Events

Sorry, no posts matched your criteria.

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo