Oekraïnecrisis, chauffeurstekort en dieselprijzen jagen Europese transporttarieven de hoogte in

In het tweede kwartaal van 2022 tekent de impact van de geopolitieke crisis rond Oekraïne zich duidelijk af in de transportprijzen. Dat blijkt uit een benchmarkstudie van Ti, Upply en IRU. Ook de demografie van de chauffeurspopulatie jaagt de prijzen op.

De contracttarieven zijn in de loop van het kwartaal met 6,1 procentpunten gestegen tot een recordhoogte van 121 punten. Dit is 13,1 punten meer dan in het tweede kwartaal van 2021, na vier opeenvolgende kwartalen van tariefstijgingen. De spotmarktindex is bijna twee keer zo veel gestegen, namelijk 11,8 punten meer dan in het eerste kwartaal van 2022 en 20,1 punten meer dan in het tweede kwartaal van 2021.

Het volledige effect van de dieselprijsstijgingen in maart kan nu worden gezien. Na de invasie in Oekraïne is de dieselprijs voor belastingen in de EU-27 in maart met 69% gestegen ten opzichte van januari. De gemiddelde prijs aan de pomp voor een liter diesel bedraagt nu 1,9 euro. Volgens de onderzoekers zijn brandstofprijzen nu goed voor de helft van de operationele kosten van een truck voor langeafstandsvervoer.

Het tekort aan chauffeurs blijft opwaartse druk uitoefenen op de lonen (die die nog eens een derde van de transportkosten uitmaken), omdat werkgevers proberen competitief te blijven en hun chauffeurs te behouden. Aan het eind van het jaar zal het tekort aan chauffeurs in Europa naar verwachting toenemen tot 14% van de onvervulde chauffeursplaatsen, wat neerkomt op een geschatte toename van het aantal onvervulde vrachtwagenchauffeursplaatsen met 40%. Met een gemiddelde leeftijd van 47 jaar en een populatie waarvan meer dan een derde ouder is dan 55, wordt de vergrijzing in het chauffeursberoep een prangend probleem.

Voor het derde kwartaal verwachten de opstellers van de studie een daling van de vraag naar transport. De sombere economische vooruitzichten en de sterke inflatie zijn daarvan de belangrijkste oorzaken.

 

 

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo