[TEST] DAF CF Electric: verdubbeld rijbereik

Ook voor de verdere ontwikkeling van elektrische vrachtwagens blijven de constructeurs niet bij de pakken zitten. Zo heeft DAF al de derde generatie van de CF Electric, met een verdubbeld rijbereik en een tegelijk honderden kilo’s lichter batterijpakket voor een hoger laadvermogen. Wij trokken naar Eindhoven om hem te testen.

De DAF CF Electric FT is een trekker aangedreven door een elektromotor met een vermogen van 210 kW (240 kW piek). Hij heeft een maximaal koppel van 2.000 Nm (3.800 Nm piek) en een lithium-ion accu (LFP) van 350 kWh (315 kWh effectief). Het batterijpakket is 700 kilogram lichter dan het vorige.

Gekoppeld aan een oplegger kan de CF een totaalgewicht van 37 ton trekken. De combinatie die wij konden testten – een trekker gekoppeld aan een tweeassige citytrailer – zette 26 ton op de grond.

24 op 24

Tijd dan om in de cabine te stappen en zelf achter het stuur te kruipen. We draaien de sleutel om en zien dat de accustatus op 100 % staat, goed voor een rijbereik van 200 tot 220 km volgens de constructeur. We zetten hem in D en duwen op het pedaal. De combinatie komt geruisloos in beweging en we genieten van de rust en de stilte in de cabine. Die stilte verhoogt aanzienlijk het comfort voor de chauffeur, zeker als je in een stedelijke omgeving tegen lage snelheden rijdt, en dat is toch waar deze truck voor bedoeld is.

Als op vrijdagmiddag in Eindhoven de scholen stoppen, verschijnen er heel wat voetgangers en fietsers in het straatbeeld. Met de elektrische truck is het op rotondes en kruispunten extra opletten omdat je merkt dat fietsers en voetgangers de truck niet horen aankomen.

In dit stadsverkeer voelt deze DAF CF Electric zich duidelijk in zijn sas. Bij elke acceleratie geniet je als chauffeur van het hoge koppel dat vanaf de eerste meters gecontroleerd vrijkomt. Bij het vertragen – met de hendel van de motorrem aan de rechterkant van het stuur – recupereer je energie die de batterijen oplaadt. Daardoor vergroot niet enkel de actieradius, maar het zorgt er ook voor dat je de bedrijfsrem nauwelijks hoeft te gebruiken en de remmen dus niet snel verslijten.

 

Lees alles over DAF Trucks België

DAF Trucks België

video

De Nieuwe Generatie DAF Trucks – Transport & VAN.TV 52

Net voor de zomer zette DAF de nieuwe standaard met een volledig nieuwe serie trucks. De nieuwe XF, XG en XG+ bieden de hoogste kwaliteit, een 10% lager brandstofverbruik, een volledige reeks passieve en actieve veiligheidsvoorzieningen en de overtreffende trap in luxe. Ze vormen de nieuwe maatstaf op het gebied van efficiency, veiligheid en chauffeurscomfort. […]

lees ook

Aankomende Events

Sorry, no posts matched your criteria.

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo