Verladers moeten tegen eind 2022 Veiligheidsadviseur ADR/RID/ADN aanstellen

Tegen 31 december 2022 worden alle verzenders verplicht een Veiligheidsadviseur aan te stellen in het kader van het transport van gevaarlijke goederen. Volgens opleidingsspecialist DGT is er echter heel wat werk aan de winkel.

“Sedert 1 januari 2000 geldt deze verplichting enkel voor deze betrokken partijen die fysische handelingen uitvoeren bij het transport van gevaarlijke goederen. Dit geldt voor wegvervoer (ADR), spoorwegvervoer (RID) en binnenvaart (ADN). Het inzicht is er echter al snel gekomen dat de betrokken opdrachtgevers een fundamentele rol en verantwoordelijkheid hebben in de transportketen. “, zegt Ria Buysse van DGT.

In ADR 2019 werd deze verplichting uitgebreid tot verladers en aangebracht in een Koninklijk Besluit. De overgangstermijn loopt echter uit op 31 december 2022. “Deze Veiligheidsadviseur heeft als taak er voor te zorgen dat dergelijke transporten veilig gebeuren volgens de geldende voorschriften. Als verlader heeft U de keuze om hetzij binnen uw onderneming deze taak op zich te nemen hetzij een medewerker aan te stellen die deze taken tot zich neemt. Als alternatief kunt U beroep doen op een persoon buiten de onderneming waarmee een contract voor huur van diensten is afgesloten. Er is ook steeds een verplichte aanmelding bij de betrokken bevoegde overheden”, aldus Ria Buysse.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo