Featured Video Play Icon

[VIDEO] De Scania van Diederik Kousemaker heeft al anderhalf miljoen kilometer op de teller

Na 20 jaar en anderhalf miljoen kilometer is Diederik Kousemaker nog altijd even gelukkig met zijn Scania 114 als de dag dat hij de sleutels voor het eerst in handen kreeg. Zijn 340 pk sterke vrachtwagen is dan ook een deel geworden van de familie, gekoesterd als betrouwbare werkkracht die Diederik de rest van het professionele leven trouw blijft.

Het gezin Kousemaker runt een eenmanszaak met één vrachtwagen. Diederik zit daarbij meestal aan het stuur, terwijl Ingrid voornamelijk instaat voor de administratie, maar in geval van nood ook al eens het stuur neemt. Diederik zelf rijdt al meer dan 40 jaar met de vrachtwagen, altijd met Scania, waarvan de laatste 20 met zijn huidige 114. “In die 20 jaar heeft hij mij geen enkele keer in de steek gelaten,” zegt Diederik trots. “Of toch, één keer. Met een kapotte intercooler. Maar dat was snel verholpen en met zoveel kilometers op de teller is het een wonder dat het maar één keer gebeurd is. Ik kan blindelings vertrouwen op mijn Scania”.

Graag geziene gast
Diederik Kousemaker zit in een speciale tak van het transport. Met een bulkopbouw brengt hij mineralen en vitaminen van de firma Trouw tot bij veevoederfabrikanten. “Het is een niche. Ik denk dat er in België alles samen vijf vrachtwagens zijn die dit werk doen. Die niche is – samen met de betrouwbaarheid van de vrachtwagen – waarom ik mijn Scania nog niet ingewisseld heb voor een nieuwe,” zegt Diederik. “De bulkopbouw met blaaspomp van bij Lambrecht in Kortemark is een kostelijke bedoening en puur maatwerk. Vaker van vrachtwagen wisselen, zou dus een aanzienlijke kost met zich meebrengen. Bovendien is onze vrachtwagen overal waar we komen een bekende en graag geziene gast. Iedereen zwaait. Dat doet deugd.”

Die herkenbaarheid dankt de vrachtwagen ook aan zijn bijzondere aankleding. “Op de bestuurdersdeur is een foto van Ingrid en onze hond ge-airbrushed en op de passagiersdeur die van onze zonen. Ondertussen zijn die foto’s natuurlijk al jaren oud, maar mijn jongste zoon wordt nog wel eens herkend wanneer hij meerijdt. Soms leidt dat ook tot grappige situaties. In Nederland vroeg ik ooit de weg aan een postbode. Nadat hij zijn uitleg gedaan had, vertrouwde hij me nog toe dat ik een hele mooie vrouw had,” zegt Diederik trots!

“Eigenlijk 2 miljoen kilometer”
De keuze voor Scania is trouwens geen toeval. “Scania wordt door iedereen in de transportwereld gezien als het summum. De onze is dan wel geen V8, maar dat logo op de neus van een truck is gewoon legendarisch. En Scania staat ook voor betrouwbaarheid, dat bewijst mijn vrachtwagen ook. Scania zit bij ons ook in de familie: mijn vader reed ermee, ik heb nooit iets anders gekend en ook mijn zoon en zijn vrouw zijn ook dagelijks onderweg met een Scania. Je zou kunnen zeggen dat het in het bloed zit,” aldus Diederik.

Ondertussen staan er anderhalf miljoen kilometer op de teller, waarvoor Scania een badge voorzag die een plaats kreeg op de neus van de vrachtwagen. “Anderhalf miljoen kilometer, het klinkt indrukwekkend, maar eigenlijk heeft de motor nog veel meer gedraaid! De motor drijft immers ook de blaaspomp aan. Die zit ondertussen aan 10.000 draaiuren, wat ongeveer overeenkomt met 500.000 kilometer. Eigenlijk mag er dus meteen een badge van 2 miljoen kilometer op,” lacht Diederik.

“De deuren blijven!”
Dat de vrachtwagen al zolang zonder morren doet wat hij moet doen, is volgens Diederik ook te danken aan de strikte opvolging van het onderhoud. “Kijk, we hebben één vrachtwagen waar we elke dag op vertrouwen. Ik kan het niet maken naar mijn klanten toe om in panne te vallen en niet te leveren. Daarom wordt het onderhoudsschema scrupuleus opgevolgd en laat ik onderdelen preventief vervangen wanneer de garage dat aanraadt. Ik doe daar niet moeilijk over en ik kan mijn Scania-dealer daar blindelings in vertrouwen. Zo’n band is belangrijk. Elk zijn werk zeg ik, en zij zorgen ervoor dat ik het mijne kan doen,” aldus Diederik.

Maar niets is eeuwig, dus dringt een laatste vraag zich op: wanneer komt er dan toch een volgende vrachtwagen? “Niet,” antwoordt Diederik kordaat. “Ik ben nu 62 en ik zou nog graag tot mijn 65ste doorgaan. Nu nog in een nieuwe vrachtwagen en opbouw investeren, is gekkenwerk. Binnen drie jaar heeft mijn Scania 1.750.000 kilometer op de teller en heb ik 43 jaar gereden. Tijd voor ons beiden om te genieten van welverdiende rust. Maar van één ding neem ik geen afscheid: de deuren van mijn vrachtwagen met het airbrushwerk. Dat wordt een blijvend aandenken aan mijn vrachtwagen, mijn job en mijn gezin!”

lees ook

Aankomende Events

Sorry, no posts matched your criteria.

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo