[Advertorial] Heylen bouwt voor geautomatiseerde toekomst

Heylen Warehouses is een investeerder en ontwikkelaar in de sector van logistiek en semi-industrieel vastgoed. De groep realiseerde recent een complex van 150.000 vierkante meter in Evergem, in de Gentse zeehaven North Sea Port. Een van de nieuwe huurders is Eltra, een groothandelaar in elektrotechnisch materiaal en verlichting. Het bedrijf betrekt 20.000 vierkante meter in Evergem en bouwde in nauwe samenspraak met Heylen en goods-to-person-specialist Exotec een sterk geautomatiseerd warehouse uit.

“Wij zijn geen vastgoedontwikkelaars, maar hadden wel nood aan een moderner, gecentraliseerd en groter warehouse”, zegt IT- en logistiekverantwoordelijke Wouter De Vliegher van Eltra. “We zijn meteen begonnen met het ontwerp van de logistieke processen binnen dat nieuwe magazijn. Heylen Warehouses hielp ons bij het uitbouwen van een state-of-the-art complex. Voor automatisatie heb je immers nood aan een grote vloervlakheid. Ook een sprinklerinstallatie is een must, zeker bij opslag met hoge compacte dichtheid. Een nieuw magazijn moet bovendien aan strenge brandtechnische vereisten voldoen. We werken ook steeds vaker in de hoogte. We hebben liggers op een hoogte van 12,5 meter.”

Schaarste omzeilen

“Automatisatie hielp ons om de schaarste aan arbeidskrachten te omzeilen”, gaat De Vliegher verder. “Wij automatiseren niet om medewerkers te doen afvloeien, maar om hen in ons groeiverhaal andere taken te kunnen geven. Ook de opkomst van e-commerce vereist grote snelheid in de verwerking van orders. Ook als je shelf-ready wil leveren, moet je orders verzamelen in functie van hun plaats op het winkelschap. Automatisatie helpt ons die uitdagingen tot een goed einde te brengen.

Voor de implementering van het geautomatiseerde goods-to-person-pickingproces werd beroep gedaan op Exotec. Het systeem is sterk gestandaardiseerd en bestaat uit individueel verplaatsbare componenten. Het groeit dus gemakkelijk mee met de eisen van de klant. Bovendien bewegen de robots in drie dimensies, waardoor er geen liften en vaste conveyors moeten worden ingebouwd.

Performanter op zelfde oppervlakte

Wim Vermeir van Exotec licht de filosofie toe: “We mikken met onze oplossingen op bedrijven die de laatste jaren sterke groei kennen, maar die geen middelen hebben om uit te wijken naar grotere gebouwen. Onze systemen maken hun processen performanter op dezelfde oppervlakte. Het systeem is ook snel in bestaande operaties geïntegreerd.” Ten bewijze: Bij Eltra hadden nieuwe magazijnmedewerkers het systeem bij een opstarttest zo snel in de vingers dat ze elk algauw 150 lijnen per uur pickten. Normaliter heb je daar in een traditioneel, niet-geautomatiseerd magazijn, maanden voor nodig.

Partner in automatisatie

Heylen werpt zich op als partner voor de automatisatievragen van zijn klanten. ”Wij zetten sterk in op de langetermijnrelatie met onze klanten en willen een totaalpakket aan de klant leveren”, zegt business development manager Danaë Stove. “Automatisatie hoort daarbij. Op het terrein is de kennis rond automatisatie vaak beperkt, wij helpen de klanten daarbij. De vraag groeit sterk, want er zijn veel handen tekort. Wij helpen onze klanten hun magazijnen anders in te richten en de functionaliteit te vergroten. Bij aanvang van een contract gaan we met de klant praten over de inrichting en structurele partners aanreiken. Zo kunnen ze van bij het begin hun processen optimaliseren.”

www.heylenwarehouses.com

Lees alles over

video

Logistics.TV 22: Nieuwe Broekman Logistics Venlo warehouse (by Heylen Warehouses)

Een parel is het, dit gloednieuwe warehouse van Broekman Logistics, gerealiseerd door Heylen Warehouses. Deze logistieke hub werd gebouwd op de voormalige productielocatie van DSM Pharma Chemicals in Venlo en geldt als één van meest spraakmakende projecten binnen zijn soort. Broekman Logistics focust zich voornamelijk op de warehousing van verpakte chemicaliën. De totale warehouse oppervlakte […]

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo