Featured Video Play Icon

[VIDEO] De handgeschakelde Scania R650 V8 is het pronkstuk van Tim Winkelmans

Tim Winkelmans startte vier jaar geleden zijn eigen transportbedrijf. Nu doet hij zichzelf een Scania R650 V8 cadeau, één van de allerlaatste, misschien zelfs het allerlaatste handgeschakelde exemplaar dat de fabriek uitrolde. De truck kreeg een persoonlijke aankleding aangemeten en trekt de nodige aandacht, zowel onderweg als op truckshows!

Tim Winkelmans (42) is al sinds zijn 19de vrachtwagenchauffeur, maar vier jaar geleden startte hij zijn eigen transportbedrijf, dat onder andere de tankstations van Maes bevoorraad. De passie voor vrachtwagens in het algemeen en meer specifiek voor Scania kreeg hij met de paplepel mee. “Mijn vader was vrachtwagenchauffeur en hij reed ook al met Scania, net zoals mijn zoon die ook meewerkt in het bedrijf. Het is dus een beetje een traditie die van vader op zoon doorgegeven wordt. Het zijn bijzondere machines met een aparte uitstraling, degelijke techniek en een perfecte afwerking. Geen haar op mijn hoofd dat er dus aan denkt om met een ander merk te rijden. De derde vrachtwagen in het bedrijf, waarmee mijn gast werkt, is uiteraard ook een Scania. Bovendien geef ik ook af en toe ook opleidingen eco driving voor Scania, dus zelfs als ik van merk zou willen veranderen, zou dat waarschijnlijk moeilijk liggen,” lacht Tim.

Eerbetoon
De liefde voor Scania is niet het enige dat Tim te danken heeft aan zijn ouders. “De oprichting van mijn bedrijf is een samenloop van gelukkige en minder gelukkige omstandigheden. Vier jaar geleden zijn mijn ouders jammer genoeg overleden. Het is dankzij hun nalatenschap dat ik de ruimte kreeg om mijn eigen zaak te starten, waarvoor ik hen altijd dankbaar zal blijven. Hun foto rijdt ook mee met elke vrachtwagen van het bedrijf, als eerbetoon voor wat zij voor mij betekend hebben. Anderzijds was de werkgever waarvoor ik toen werkte bereid mij als zelfstandige opdrachten te blijven geven, waardoor ik met een zekere mate van stabiliteit de zaak kon opstarten,” aldus Tim.

Toch pakte Tim de opstart voorzichtig aan. “De eerste vrachtwagen die ik kocht, was een model zonder al te veel toeters en bellen, kwestie van niet teveel financiële risico’s te nemen. Uiteraard was dat ook een Scania, een R500 Next Generation. Maar mijn nieuwe vrachtwagen, een Scania R650 6X2/4 V8, zie ik voor een stuk als beloning voor mezelf. Ik heb vroeger al met een Scania V8 gereden, en dat is met niets te vergelijken: het rijgevoel, de power, het geluid… heerlijk.”

Liever handgeschakeld
Naast een onmisbaar werkinstrument is de R650 ook een hobby voor Tim. “Ik heb hem volledig gepersonaliseerd. Het is een echt pronkstuk geworden waarmee ik tijdens het weekend al eens graag deelneem aan truckshows, waar ik ondertussen ook al prijzen gewonnen heb, onder andere voor de geluidsinstallatie en het interieur, dat ik volledig opnieuw heb aangekleed, helemaal zoals ik het wilde. Die erkenning is leuk natuurlijk, maar mij draait het toch vooral om de sfeer en gezelligheid op die evenementen. De kameraadschap onder de chauffeurs die deelnemen.”

Ook onderweg krijgt de vrachtwagen van Tim veel aandacht: “Mensen trekken foto’s en filmen wanneer ik rondrijd. Die aandacht en appreciatie van mensen, da’s gewoon leuk!” Maar de look van de Scania van Tim is niet de enige reden waarom hij de aandacht trekt in de vrachtwagenwereld. Dit is immers één van de laatste, zo niet de allerlaatste handgeschakelde Scania V8 die de fabriek uitrolde. Geen toevallige keuze, zegt Tim. “Mij hoor je niet zeggen dat automatische versnellingsbakken slecht zijn, bij Scania zijn ze absoluut top en bovendien nog net iets zuiniger dan de modellen met een manuele versnellingsbak, maar die laatste heeft toch mijn voorkeur. Ik heb het gevoel dat ik bij het manoeuvreren net iets meer controle heb over de vrachtwagen en het schakelgevoel geeft mij net iets meer voldoening. Daarom koos ik voor de handgeschakelde versnellingsbak in combinatie met het 650 pk sterke blok.”

Zelf aan het stuur blijven
De V8 met automatische versnellingsbak mag dan al zuiniger zijn dan de handgeschakelde, toch is Tim tevreden met zijn verbruik. “Als ik vergelijk met collega chauffeurs, mag ik trots zijn op het beperkt aantal liters diesel die ik per 100 kilometer verstook. Dat ligt aan de aandrijflijn, maar ook aan hoe je rijdt. Vooruitkijken, anticiperen en de vrachtwagen zijn werk laten doen. De technologie die in zo’n machine zit, zit daar niet voor niks.”

Tim is een chauffeur in hart en nieren, en dat bepaalt ook mee de toekomst van zijn bedrijf. “Op dit moment draaien de drie vrachtwagens in het bedrijf op volle toeren. In uitbreiden heb ik niet echt zin, want dat zou betekenen dat ik meer administratie moet gaan doen en minder zelf rijden. Ik hou het liever kleinschalig, met een familiale sfeer. En dan moet ik mijn Scania R650 V8 ook niet afgeven,” besluit Tim al lachend.

lees ook

Aankomende Events

Sorry, no posts matched your criteria.

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo