Gino Withofs (Scholing vzw) haalt uit naar doorlooptijd examencentra

Gino Withofs, voorzitter Scholing vzw, vraagt zich af waarom de wachttijden voor kandidaat-chauffeurs in de examencentra de pan uit swingen. “De laatste tijd doen we de naam van ons project FAST Track CE geen eer meer aan”, zegt hij.

Gino Withofs verwijst naar het project Fast Track CE dat door Scholing vzw werd opgestart om de instroom van chauffeurs te verbeteren: “Dankzij de financiële steun van het Provinciebestuur en het sectorfonds SFTL, kunnen we jaarlijks ongeveer 50 nieuwe chauffeurs aan een vaste job in de transportsector helpen. De helft hiervan zijn werkzoekenden en de andere helft zijn zij-instromers die een carrièreswitch wensen te maken.

Het behalen van een CE-rijbewijs is een kostelijke zaak en voor de meeste kandidaten is dit financieel niet haalbaar. Ons project Fast Track CE zorgt er dus voor dat er geen belemmering meer is voor de mensen die dromen van het beroep vrachtwagenchauffeur. Maar de laatste tijd merken we dat de doorlooptijd steeds langer duurt omdat we problemen ondervinden in de examencentra. De wachttijden swingen de pan uit. Hebben ze een gebrek aan personeel? Moet de doorlooptijd om een examinator op te leiden niet verkorten zodat er vlugger nieuwe examinatoren kunnen starten? Moeten er meer examenterreinen komen?”

Gino Withofs stelt ook een oplossing voor die het probleem zou kunnen helpen oplossen: “Enkele jaren geleden is beslist dat de technische keuring van de vrachtwagens ook op andere locaties kan dan enkel in de officiële keuringscentra. Misschien is dit ook een optie voor het afnemen van examens van de kandidaten? In Nederland zijn de terreinen van de rijscholen ook erkend om examens af te nemen. Een externe examinator kan dan op het terrein van de rijschool examens komen afnemen. Dat zou hier ook al een grote verbetering zijn. Wij hopen dat GOCA met ons zal meedenken hoe we hier kunnen aan werken.”

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo