Luchthaven Luik in beroep tegen eigen milieuvergunning

De luchthaven van Luik gaat in beroep tegen zijn milieuvergunning. De vergunning, die verleend werd in augustus van dit jaar,  dwingt de luchthaven om nachtvluchten en lawaai te verminderen. Volgens de luchtahavendirectie zal dat luchtvaartmaatschappijen aanzetten tot vertrek, een evolutie die 5.000 jobs kan kosten. 

De nieuwe milieuvergunning, die een looptijd heeft voor 20 jaar, legt vooral beperkingen op aan de nachtvluchten op de Luikse luchthaven. Het luchthavenbestuur kant zich tegen de beperking van het aantal jaarlijkse vliegtuigbewegingen tot 50.000 en de quota voor nachtvluchten die op 20 jaar tijd een reductie van de nachtvluchten met 80 procent zou betekenen. “De 7/7 en 24/24-operatie van de luchthaven is een noodzakelijke voorwaarde voor onze groei en ons succes”, laat het luchthavenbestuur optekenen. Grote klanten als Fedex, DHL en UPS maken intensief gebruik van nachtvluchten. Een stringent quotum voor de komende twee decennia zou operatoren kunnen afschrikken en zelfs aanzetten tot verhuizing naar andere luchtvaarthubs.

Volgens Liege Airport zijn de gevolgen van de milieuvergunning in haar huidige vorm dramatisch. In 2040 zou het behandelde vrachtvolume dalen naar 675.000 ton, zowat de helft van de jaarvolumes in 2020 en 2021. 5.000 banen zouden sneuvelen door het vertrek van bedrijven uit de regio. De teruggeschroefde groei van de luchthaven zou ook 14.000 voorselde jobs op de helling zetten.

De luchthavenexploitant gaat nu beroep aantekenen tegen de milieuvergunning. Liege Airport is van mening dat er voldoende juridische gronden zijn om de voorwaarden die deze vergunning oplegt, aan te vechten. Ook herinnert Liege Airport eraan dat de luchtvaartsector een constante technologische vernieuwing doormaakt, waardoor de ecologische impact van deze industrie doorheen de jaren kan worden afgezwakt, wat zou moeten leiden tot zuinigere en stillere vliegtuigen.

Een definitieve beslissing van de Waalse regering wordt ten laatste midden januari 2023 verwacht.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo