North Sea Port: 9% meer goederenoverslag in eerste negen maanden

In de eerst negen maanden van dit jaar boekten de bedrijven in North Sea Port een goederenoverslag via zeevaart van bijna 57 miljoen ton. Dit is een stijging van 9,3%. Zowel de overslag van droge bulk, stukgoed, ro/ro en vloeibare bulk ging er sterk op vooruit. De containeroverslag neemt wel stevig af door verschuivingen richting breakbulk. 

In 2020 had North Sea Port voor de eerste negen maanden – middenin de coronacrisis – nog af te rekeningen met een daling van 13% voor de goederenoverslag via zeevaart in vergelijking met het jaar ervoor. Voor de eerste negen maanden van 2021 werd een groei van 9% opgetekend. Ook nu kan voor dezelfde periode een stijging met 9,3% worden genoteerd, voornamelijk in het tweede kwartaal.

De overslag via zeevaart steeg gedurende de eerste negen maanden van dit jaar met 4,8 miljoen ton (+9,3%) tot 56,9 miljoen ton tegenover dezelfde periode in 2021. Droge bulk kent een groei met 13% (3,6 miljoen ton) en komt op 31,4 miljoen ton. Hierbij zorgen de vaste brandstoffen voor bijna de helft van deze stijging (+1,6 miljoen ton). De overslag van oliehoudende zaden, ijzer en ertsen is eveneens toegenomen. Stukgoed herstelde zich sterk met een groei van 11% (+ 0,8 miljoen ton) en klokt af op 7,7 miljoen ton. Meer dan de helft van deze stijging komt op het conto van de handel in staalplaten.
Ro/ro blijft groeien met +8,4% (0,2 miljoen ton) en komt uit op 2,8 miljoen ton. De totale overslag van vloeibare bulk boekt 13,3 miljoen ton, een stijging met 3,1% (0,4 miljoen ton).

De containeroverslag neemt de eerste drie kwartalen van 2022 af met 8,9% en komt op 1,7 miljoen ton ten opzichte van dezelfde periode in 2021. Het gaat hier voornamelijk over een mindere overslag van groenten en fruit dat niet per container wordt vervoerd maar wel als breakbulk. Voor de eerste 9 maanden van dit jaar kende ook de overslag via de binnenvaart een stijging, plus 8,4% (3,7 miljoen ton) tot 48 miljoen ton. Deze stijging is voornamelijk te danken aan de toename van de goederenoverslag tijdens het tweede kwartaal.

De piekende goederenstromen in het tweede kwartaal kwamen er grotendeels als respons op de geopolitieke onzekerheid. In het derde kwartaal vertraagde de groei. North Sea Port verwacht dat die trend zich in de komende weken zal voortzetten.

 

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo