Haven Antwerpen (Copyright: Port of Antwerp)

Port of Antwerp-Bruges: containersegment blijft onder druk staan

In de eerste drie kwartalen van dit jaar noteerde Port of Antwerp-Bruges een totale goederenoverslag van 217,4 miljoen ton, een lichte stijging van 0,8% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De eengemaakte haven meldt, ondanks de economische en geopolitieke uitdagingen, groei in verschillende segmenten. Alleen de containeroverslag blijft kampen met dalende cijfers door de aanhoudende disruptie. 

De containeroverslag daalt na 9 maanden met 8,8% in ton en met 5% in TEU, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De daling is het resultaat van de aanhoudende ontregeling van de containerlogistiek en de gevolgen van het conflict in Oekraïne. Containers roteren nog steeds onvoldoende door de congestie met als resultaat dat de overslag van volle containers daalt, terwijl die van lege containers stijgt. En hoewel de operationele uitdagingen langzaam afnemen, is een normalisering van de nog steeds sterk ontregelde containerlijnvaart pas in zicht in de loop van het eerste kwartaal van 2023.

Conventioneel stukgoed groeit met 9,7%. Terwijl de afvoer van staal goed standhoudt, vertonen de aangevoerde staalvolumes een dalende trend als resultaat van hoge voorraden en een dalende vraag. Ondanks een dalende trend in de overslag van hout en bouwmaterialen, tekenen deze productgroepen, net zoals fruit, nog groei op. ​

De roll-on/roll-off-trafieken laten een stijging zien van 8,1%. De overslag van nieuwe wagens stijgt met 8,5%, vooral door een sterke aanvoer vanuit China. Het aantal tweedehands- en vrachtwagens daalt daarentegen met respectievelijk 7,3% en 17%. De niet-begeleide vracht (exclusief containers) groeit met 13%.

De groei in het droge bulksegment (+21,5%) wordt vooral gevoed door de toename van steenkool. De gestegen vraag naar kolen voor energieopwekking vertaalt zich in een overslag van 2,43 miljoen ton ten opzichte van 364.000 ton in dezelfde periode vorig jaar. . De overslag van ijzererts vertoont een groei, terwijl schroot, zand en grind een daling laten zien en overige bouwmaterialen status quo blijven. Hoewel zowel de aan- als afvoer van meststoffen aantrekt ten opzichte van het tweede kwartaal, is er nog steeds een daling ten opzichte van het recordjaar 2021 (-11,8%).

Het vloeibare bulk segment noteert een stijging van 13,3%. Vooral LNG groeit fors (+66,5%). Er liepen dit jaar al 215 LNG schepen Zeebrugge aan tegenover 121 in dezelfde periode vorig jaar. Daarnaast is er ook groei voor LPG (+30%), vanwege de hoge aardgasprijzen, en voor benzine (+12,2%), diesel/stookolie (+9,7%) en nafta (+14,6%). Ook de overslag van chemicaliën groeit nog met 6,3% maar vooral in de afvoer is een duidelijke daling merkbaar vanwege het terugschroeven van productie omwille van gestegen energiekosten.

 

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo