GXO: “Geen commentaar op de situatie in Welkenraedt”

GXO Logistics is voornemens alle transportactiviteiten van haar vestiging in Welkenraedt af te stoten. Vakbonden organiseerden gisteren een actie ter plaatse, maar de Belgische directie van het Amerikaanse logistieke bedrijf weigert vooralsnog commentaar.

De vestiging van Welkenraedt werd in 2010 overgenomen door XPO Logistics, toen de Amerikaanse logistieke reus de Britse groep TDG kocht, die zelf het bedrijf Mond & Cie van zijn historische aandeelhouders had gekocht. Dit is een logistiek platform dat altijd gespecialiseerd is geweest in chemicaliën, met een zeer sterke integratie van transport- en opslagactiviteiten. Op het ogenblik van de overname door XPO bestond het wagenpark nog uit 135 voertuigen, maar het is jaar na jaar verminderd tot het nu nog slechts uit 25 voertuigen bestaat.

Toen XPO Logistics zich in 2021 opsplitste in twee afzonderlijke entiteiten, werden alle Belgische activiteiten ondergebracht in de nieuwe structuur GXO Logistics, die zich uitsluitend wil richten op contractlogistiek. In deze context lijkt de beëindiging van de vervoersactiviteiten in Welkenraedt logisch. Er loopt al enkele maanden een procedure bij Renault voor 52 werknemers (waaronder de 37 chauffeurs), maar terwijl zij dachten tot juni 2023 te kunnen werken, hebben zij vernomen dat deze datum is vervroegd naar eind december. Zij vragen daarom om aanpassing van de overeenkomst met toevoeging van een mogelijkheid tot vervroegd vertrek en een compensatiepremie tot juni 2023. Het lijkt ook logisch dat GXO de vervoersstromen die momenteel door haar eigen vloot worden uitgevoerd, uitbesteedt. Kunnen de chauffeurs door deze onderaannemer opnieuw in dienst worden genomen? De directie wenst hierover evenmin commentaar te geven. Er zij op gewezen dat GXO Logistics nog steeds een vloot van 54 voertuigen in Zellik heeft.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo