Oosterweelwerken: scheepvaartverkeer begeleid tijdens aanleg Kanaaltunnels

In de tweede helft van 2023 starten de werken voor de aanleg van de Kanaaltunnels in het Albertkanaal. Tijdens de werken wordt er een bouwput gemaakt in het kanaal, waar de tunnels gebouwd zullen worden. Dat betekent dat de werfactiviteiten met het scheepvaartverkeer op het Albertkanaal gecombineerd moeten worden. Om dat zo veilig en vlot als mogelijk te laten verlopen, voorzien bouwheer Lantis en Port of Antwerp-Bruges in scheepvaartbegeleiding (VTS) op het Albertkanaal.

Tijdens de voorbereidende werken aan de Oosterweelverbinding ondervond het scheepvaartverkeer in de Antwerpse haven geen hinder. Dat zal echter anders zijn wanneer er effectief in het Albertkanaal gewerkt wordt. De bouwput bevindt zich letterlijk in het kanaal. Om veilig te kunnen werken en daarnaast de wachttijden en hinder voor de scheepvaart zo veel mogelijk te vermijden, werken Port of Antwerp Bruges en Lantis samen aangepaste scheepvaartbegeleiding uit voor de sector Weel (van het vijfde Havendok tot het dokje van Merksem) en een passageplanning. Die is nodig omdat er ter hoogte van de werfzone éénrichtingsverkeer wordt ingesteld. Om de sector operationeel te maken is een voorbereiding van elf maanden nodig. Er worden zeven VTS-operatoren en zeven passageplanners in dienst genomen. 

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo