Amazon kan aandeelhouder worden van een ‘zero-emissie’ truckfabrikant

De Amerikaanse e-commerce gigant Amazon heeft bij de Franse fabrikant Gaussin een order geplaatst voor 329 elektrische terminaltrekkers. Nog verrassender is dat het contract bepaalt dat, indien aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan, Amazon aandeelhouder wordt van Gaussin.

Gaussin kwam in 2021 in het nieuws toen het de ontwikkeling aankondigde van een platform dat ‘skateboard’ wordt genoemd, een chassis voor zware vrachtwagens met een elektrische of brandstofcelaandrijflijn. Een prototype van een waterstoftruck nam ook deel aan de Dakar Rally van 2022 in de demo categorie. Maar de Franse fabrikant, genoteerd aan Euronext Growth, produceert al elektrische voertuigen in serie, zoals vliegtuigtankers en terminaltrekkers.

Het is dit product dat de aandacht heeft getrokken van Amazon, dat onlangs een bestelling heeft geplaatst voor 329 eenheden die vanaf 2023 in zijn distributiecentra zullen worden ingezet. Maar omdat de e-commerce-gigant de dingen nooit op dezelfde manier doet als alle anderen, heeft hij clausules aan zijn bestelling verbonden, zoals de clausule die hem toestaat “de bestelling zonder boete te annuleren gedurende een bepaalde periode vóór de geplande leveringsdatum van elke trekker”. Dit soort clausules doet denken aan die welke Amazon oplegt aan ontwikkelaars van vastgoedprojecten waaraan het zijn distributiecentra verhuurt.

Het contract bevat echter nog een andere clausule: Amazon krijgt warrants zonder betaling voor maximaal 20% van de aandelen van Gaussin. Als aan alle voorwaarden is voldaan (we slaan de details over), zou Amazon aandeelhouder kunnen worden van een nieuwe fabrikant van zero-emissie vrachtwagens, of op zijn minst een belangrijke leverancier van zero-emissie technologie.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo