Antwerpen verwelkomt eerste huisvuilwagens op waterstof

Vandaag rijden de eerste twee huisvuilwagens op waterstof rond in Antwerpen. Deze nieuwe wagens van E-Trucks Europe (Lommel) zijn uitgerust met een elektrische motor met batterijen en een brandstofcel.

Een eerste voertuig werd de voorbije maand uitvoerig getest, het tweede voertuig wordt nu ook in gebruik genomen. “De omslag naar volledig elektrische huisvuilwagens is moeilijk vanwege de benodigde capaciteit en het hoge gewicht van de batterij zelf. Een brandstofcel en waterstoftanks maken een groter bereik mogelijk. Voertuigen op waterstof stoten geen CO2 of fijn stof en stikoxides uit, maar enkel waterdamp. Waterstof vergroot niet alleen de actieradius, er kan bovendien ook snel bijgetankt worden. Zo vermijdt men de lange oplaadtijd van een elektrische batterij”, aldus Schepen voor stads- en buurtonderhoud Els van Doesburg. 

De twee voertuigen zullen waterstof tanken bij DATS24 op de Boomsesteenweg in Wilrijk, of aan het waterstoftankstation van CMB.TECH aan het Havenhuis. Dit initiatief komt er met de steun van het Europese REVIVE-project en het Clean Hydrogen Partnership.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo