Bpost innoveert met artificiële intelligentie voor sorteren pakjes

“De sorteermachine krijgt ogen”, zo vat bpost de upgrade het principe achter zijn nieuwe pakjessorteersysteem in Brussel X samen. Het systeem werd ontworpen door Covariant, een spin-off van de universiteit van Berkeley. Nauwkeuriger camera’s dringen het aantal miszendingen terug. Geen overbodige luxe met de logistieke eindejaarsdrukte in het vooruitzicht. 

Bpost was al erg tevreden over de nauwkeurigheid van zijn sorteermachine in Brussel X, het grootste sorteercentrum van België. Het postbedrijf vroeg Covariant om een oplossing te bedenken op basis van artificiële intelligentie en zo de sorteeractiviteit verder te optimaliseren. Elk pakje dat gesorteerd moet worden, passeert langs een cameratunnel. Die maakt rondom elk pakje foto’s, scant de barcode en geeft de gegevens door over gewicht en afmetingen. De nieuwe ontwikkeling voegt daar nog een dimensie aan toe en laat toe om eigenschappen van het pakje te herkennen die eerder onzichtbaar waren voor de camera’s. Het gaat dan in eerste instantie om pakjes die op elkaar liggen op de lopende band. Ook pakketten in plasticzakken worden nu automatisch herkend, waardoor ze niet meer manueel moeten worden behandeld. Op termijn zal het nieuwe systeem er ook voor zorgen dat Bpost meer informatie over de verwerking van de pakjes kan bezorgen aan de klanten, op basis van data. Zo zal de machinevisie het mogelijk maken gegevens te verzamelen over beschadigingen, zodat Bpost desgewenst klanten kan adviseren om hun verpakkingsmateriaal aan te passen voor meer doeltreffende verzending.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo