Featured Video Play Icon

[VIDEO] Van Moer zet schouders onder project ‘Milestone’ tegen chauffeursstress

Onderzoekers van de universiteiten van Hasselt, Leuven en Antwerpen zijn op zoek naar 160 beroepschauffeurs om deel te nemen aan een groot onderzoek dat de werkomstandigheden van de vrachtrijders moet verbeteren. Dit ‘Milestone’-project werd vanochtend voorgesteld bij Van Moer Logistics in Zwijndrecht. 

Het project ‘Milestone’, dat kan rekenen op 1,7 miljoen subsidie vanuit het VIL, wil de werkomstandigheden van professionele chauffeurs verbeteren door onder andere stress en vermoeidheid van de chauffeurs te monitoren. Daartoe zijn de onderzoekers op zoek naar een testpanel van 160 chauffeurs die in de komende drie jaar op verschillende momenten zullen worden opgevolgd. Deelnemers aan het testpanel krijgen onder andere een wearable die hun stress-,en vermoeidheidsniveaus monitort en nagaat hoe deze factoren het rijgedrag beïnvloeden. Er zal desnoods tijdens de rit al ingegrepen worden. Zo is het de bedoeling om de chauffeurs een signaal te geven wanneer ze te veel stress vertonen. Daarnaast kunnen ze rekenen op individuele feedback. Ook worden trainingen voorzien om het stressniveau tijdens het werk te verminderen. De ‘Milestone’-onderzoekers zullen ook nagaan in welke mate hun ingrijpen het ziekteverzuim, het ecologische rijgedrag en de rijveiligheid impacteert.

Transport- en logistiekbedrijf Van Moer uit Zwijndrecht is een van de eerste bedrijven om in te stappen in het project. Verschillende chauffeurs van het bedrijf hebben zich spontaan gemeld om deel te nemen aan de studie. Bij Van Moer beseft men maar al te goed dat alle inspanningen om het beroep comfortabeler, aantrekkelijker en draaglijker te maken, wapens zijn in de strijd tegen het historisch grote tekort aan (nieuwe) chauffeurs. Chauffeurs en bedrijven die zich willen aanmelden voor deelname kunnen dat doen via deze website.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo