Logistiek centrum van Yusen Logistics voor GSK klaar in Q1 2024

Vandaag hebben Yusen Logistics Benelux en GSK de eerste kolom gelegd van een nieuw magazijn dat het Japanse logistieke bedrijf voor het farmaceutische concern zal uitbaten in Gembloux, langs de E42. Dit sterk geautomatiseerde logistieke centrum, ontwikkeld door MG Real Estate, zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2024 operationeel zijn.

Dit is de tweede belangrijke aankondiging van Yusen Logistics in Wallonië na de overname van Groupe Pierre drie weken geleden. Het toekomstige magazijn van 40.500 m² wordt gebouwd in de industriezone van Les Isnes en zal hoofdzakelijk bestemd zijn voor de logistiek van de GSK-vaccins (twee miljoen doses per dag!). De site bestaat eigenlijk uit twee gebouwen. Het hoofdmagazijn van 30.000 m2 (plus 2.000 m2 kantoren) is verdeeld in twee zones (20.000 m2 voor de opslag van 35.000 pallets bij kamertemperatuur en 10.000 m2 tussen 2 en 8°, genoeg voor de opslag van 11.000 pallets). In dit gebouw zal een oppervlakte van 7.000 m2 beschikbaar zijn voor andere klanten. Een tweede apart gebouw van 1500 m2 is gereserveerd voor de gevaarlijke producten van GSK.

De hele faciliteit zal worden uitgerust met goods-to-person systemen, waaronder 18 AGV’s, 11 autonome smallegangentrucks en acht robots, allemaal geleverd door Still. De pickingstations zullen worden uitgerust met pick-to-light systemen die het werk van de operator vergemakkelijken. Het nieuwe logistieke centrum zal in Gembloux niettemin ongeveer 100 banen creëren. De locatie werd niet willekeurig gekozen, aangezien zij zeer goed gelegen is tussen de twee fabrieken van GSK in België (Waver en Rixensart) en haar belangrijkste exportmarkten, die worden bediend door een combinatie van weg-, lucht- en zeevervoer. Op het bedrijventerrein waar het gebouw wordt gerealiseerd is ook al Fri-Pharma gevestigd, een dochteronderneming van de Weerts Groep die eveneens gespecialiseerd is in de opslag van farmaceutische producten.

Het gebouw zelf zal voldoen aan de BREEAM Excellent-norm. Het wordt bedekt met zonnepanelen die 6 megawatt kunnen produceren en wordt uitgerust met LED-bewegingsdetectoren, verschillende systemen voor energie- en warmteterugwinning en een efficiënt energiebeheersysteem. Ignace De Paepe (president van MG Real Estate) was opgetogen over de snelheid waarmee het project tot stand kwam. “Tussen de gemeente, de intercommunale BEP en het Waals Gewest werd de tijd die nodig was om alle vergunningen en toestemmingen te verkrijgen echt tot een minimum beperkt. We werken in verschillende Europese landen en we hebben echt het verschil gezien, vooral in vergelijking met Vlaanderen waar de situatie catatrofaal is,” merkte hij op.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo