Tesla heeft eindelijk zijn eerste Semi afgeleverd

Drie jaar achter op schema heeft de Amerikaanse fabrikant Tesla de eerste van een reeks door Pepsico bestelde Semi elektrische vrachtwagens geleverd.

In vergelijking met de eerste prototypes heeft de Semi zijn futuristische uiterlijk behouden (centrale rijpositie, grote panoramische voorruit, scherpe aerodynamica), maar hij is een beetje in het gareel gelopen door klassiekere deurgrepen en spiegels aan te nemen. Maar waar we echt op zaten te wachten was het rijbereik waarvan Elon Musk had gezegd dat het revolutionair zou zijn. En de in 2018 aangekondigde 800 kilometer actieradius lijkt er te zijn, want het eerste exemplaar van de Semi zou volgens Elon Musk zijn 500 mijl hebben afgelegd met een totaalgewicht van 36,7 ton. Er komt echter een versie van de Semi die beperkt is tot 300 mijl. Hij kan worden opgeladen tot 1 megawatt, wat hetzelfde vermogen is als de toekomstige Europese MCS-norm.

De aandrijving wordt verzorgd door twee, drie of vier elektromotoren, vergelijkbaar met die in de Tesla Model Y, die elk 190 kW vermogen leveren. Ze zijn geplaatst op de twee achterassen. In de configuratie met drie motoren worden de eerste twee (op de eerste aandrijfas) gebruikt om te accelereren en wordt de derde (op de tweede aandrijfas) gebruikt om de kruissnelheid op de snelweg te handhaven.

De Semi is dus gericht op regionaal vervoer (en biedt alleen een dagcabine aan). In de Verenigde Staten profiteert hij van een uitzondering op de wetgeving, waardoor hij zijn totale gewicht kan verhogen van 80.000 tot 82.000 pond. Tesla maakt het tarragewicht van het voertuig echter niet bekend, waardoor het laadvermogen voorlopig niet kan worden berekend. Daarom is het nog onmogelijk te weten of er meer Semi’s dan conventionele vrachtwagens nodig zijn om hetzelfde werk te doen.

Er is ook weinig kans dat de Semi naar Europa komt, hoewel er berichten zijn dat de Amerikaanse fabrikant bij de Duitse regering lobbyt om elektrische vrachtwagens op zondag toe te staan….

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo