Autonome Clevon 1 van Colruyt levert voor het eerst boodschappen aan huis

Na iets meer dan een maand proefrijden gaat het experiment van Colruyt rond de autonome levering van boodschappen een nieuwe fase in. De Clevon 1, het onbemande wagentje dat sinds eind november rondjes maalt tussen het Colruyt-distributiecentrum in Londerzeel en een afhaalpunt in een nabije vestiging van de supermarktketen, levert vandaag voor het eerst boodschappen aan huis. 

Met de Clevon 1 kon u eind november al kennismaken. Toen ging het voertuig voor het eerste de openbare weg op, voor zijn maiden trip naar het Collect & Go-afhaalpunt in het centrum van Londerzeel. Vandaag brengt het onbemande voertuig van Estse makelij voor het eerst de bestelde boodschappen tot aan de voordeur van Collect&Go-klanten. Langs het afgebakende traject van het wagentje werden dertig Collect & Go-klanten geïdentificeerd. Deze klanten kregen de vraag of ze interesse hadden voor leveringen aan huis door het onbemande voertuig. Vandaag werden voor het eerst drie aanhuisleveringen uitgevoerd.

Voor de consumenten blijft het bestelproces grotendeels hetzelfde: bestellingen worden ingegeven via de gebruikelijke Collect&Go-website. Daarna worden de klanten persoonlijk opgebeld met een code die hen toelaat het wagentje te openen en de boodschappen te bemachtigen. De klant kan ook plooiboxen en leeggoed in de Clevon1 terugplaatsen.

Het voertuig maakt gebruik van verschillende camera’s en radars om het verkeer te ‘zien’. Diepe neurale netwerken voegen de informatie samen zodat het voertuig zijn traject veilig kan volgen. In België was een aparte vergunning van de FOD Mobiliteit nodig, die een intergewestelijke werkgroep rond autonome voertuigen in het leven heeft geroepen.

De Clevon 1 legde in december overigens al zijn duizendste kilometer af op de openbare weg in Londerzeel. Het winterweer van de afgelopen dagen kon het wagentje niet deren. De komende weken wordt hier verder in doorgetest.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo