België wil de invoering van emissievrije vrachtwagens versnellen

Samen met drie andere landen heeft België een oproep aan de Europese Commissie ondertekend om een termijn op te leggen voor de verkoop van vrachtwagens met CO2-uitstoot. De Commissie zal op 14 februari een belangrijke mededeling doen.

Momenteel worden de CO2-emissies van nieuwe vrachtwagens “af fabriek” berekend met het Vecto-instrument. Op basis daarvan moeten de fabrikanten hun gemiddelde emissies tussen 2019 en 2025 met 15% verminderen, of krijgen ze boetes opgelegd. Op 14 februari neemt de Commissie een besluit over de doelstellingen die zij voor 2030 en daarna voor de fabrikanten zal vaststellen. De huidige doelstelling voor 2030 is -30%.

De oproep van vier landen (de drie Benelux-landen en Denemarken) moedigt de Commissie dan ook aan om verder te gaan, aangezien dit niet meer en niet minder zou zijn dan het opleggen van de verkoop van 100% emissievrije vrachtwagens vanaf een bepaalde termijn (die door de ondertekenaars niet is aangegeven). Volgens Transport & Environment zou 2035 de enige aanvaardbare termijn zijn, aangezien de gemiddelde levensduur van een vrachtwagen 18 jaar bedraagt en Europa tegen 2050 een koolstofvrije uitstoot moet bereiken.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo