Berry Company is het grootste faillissement van 2022

Het bureau Graydon-Creditsafe heeft zijn jaarlijkse studie over faillissementen van het afgelopen jaar in België gepubliceerd. Het wegvervoer werd niet gespaard (zoals bevestigd door de cijfers van het ITLB), en de firma Berry uit Melle heeft de trieste eer om het grootste Belgische transportbedrijf te zijn dat in 2022 het faillissement aanvroeg.

Graydon en het ITLB gebruiken niet dezelfde basis voor de berekening van het aantal faillissementen. Het ITLB houdt alleen rekening met bedrijven met een vervoersvergunning en meldt 233 faillissementen voor het hele jaar. Dit komt neer op een kwetsbaarheid van 1 op 45. Dit is een slecht cijfer, aangezien het percentage twee jaar geleden nog 1 op 99 bedroeg. Het einde van de Covid-maatregelen heeft hier veel mee te maken.

Graydon houdt rekening met de gehele sector van het vervoer over land, exclusief expreskoeriers. Er waren 566 faillissementen, maar met een kwetsbaarheidspercentage van 1 op 50, wat redelijk vergelijkbaar is met de ITLB-cijfers. Ook moet worden opgemerkt dat de sector “post en koeriers” nog kwetsbaarder is, met een percentage van 1 op 31, het slechtste resultaat van alle sectoren samen.

Het ITLB vermeldt de faillissementscijfers per regio en per taalregime. Zo stellen we vast dat er in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 50 faillissementen waren, terwijl er op 1 januari 2022 slechts 987 actieve ondernemingen waren. De kwetsbaarheid is dus 1 op 20. In Wallonië waren er 44 faillissementen op 2121 actieve ondernemingen, wat overeenkomt met het nationale gemiddelde. In Vlaanderen bedroeg het aantal faillissementen 132 op 7376 actieve bedrijven, d.w.z. een kwetsbaarheidsgraad van 1 op 55. Het is echter in het nederlandstalige regime dat de stijging van het aantal faillissementen het meest spectaculair is: +46% in één jaar, tegenover ‘slechts’ +21% voor het franstalige regime.

Graydon stelde ook een lijst op van de 50 faillissementen met het meeste banenverlies, alle sectoren samen. Er staan drie transportbedrijven op de lijst:

  • Berry Company (Melle), met 46 werknemers, staat op de 25e plaats.
  • Mert Verhuizingen (Melle), met 35 werknemers.
  • MSB-Logistic (Anderlecht), met 35 werknemers

 

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo