Liege Airport tevreden met nieuwe exploitatievergunning

Zaterdagavond heeft de Waalse regering eindelijk een akkoord bereikt om de exploitatievergunning van de luchthaven van Luik te wijzigen. Een compromis dat de directie van de luchthaven tevreden lijkt te stellen.

De twee belangrijkste struikelblokken van deze nieuwe exploitatievergunning waren het aantal vluchten per jaar en de maatregelen die moesten worden genomen om de geluidsoverlast te beperken. Aangezien deze vergunning de activiteiten van Liege Airport gedurende 20 jaar zal bepalen, stond er veel op het spel. In september 2022 werd een eerste versie van de vergunning aangevochten door Liege Airport, die beroep aantekende.

De Waalse minister van Leefmilieu, de Ecolo Celine Tellier, wilde het aantal vluchten beperken tot 50.000 per jaar, terwijl de luchthaven veel meer vroeg en in 2021 45.699 vluchten zag. De overeenkomst verhoogt dit plafond tot 55.000 vluchten. Bovendien is in de nieuwe exploitatievergunning opgenomen dat de luidruchtigste vliegtuigen (o.a. Boeing 747-400’s) in 2030 ’s nachts (tussen 23.00 en 7.00 uur) niet meer mogen opstijgen. De luchthaven ging akkoord met dit verbod, maar stelde 2033 als streefdatum voor.

Liege Airport heeft aan de ene kant gewonnen wat ze aan de andere kant heeft verloren maar is over het algemeen tevreden met het resultaat. “Dit besluit is een positief signaal”, zegt CEO Laurent Jossart. “Liege Airport is zich bewust van het groeiende belang van de milieuproblematiek en wil haar rol spelen in het huidige klimaatmomentum. Laten we er alles aan doen om de luchtvaart koolstofvrij te maken. Laten we van binnenuit handelen en onze multimodale samenwerkingsverbanden ontwikkelen om waar mogelijk het vliegverkeer te vervangen. Onze luchthaven zet zijn uitwisselingen met logistieke partners in deze richting voort. Laten we samen een groenere luchthaven bouwen en onze economie steeds duurzamer maken. Het valt nog te bezien of deze verklaringen de verschillende verenigingen die campagne voeren tegen de toekomstige ontwikkeling van Liege Airport en die ook nieuwe beroepen zouden kunnen instellen tegen de exploitatievergunning, kunnen kalmeren.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo