Nachtwerk in de logistiek flexibeler gemaakt

De verschillende partners die gisteren in het paritair comité voor vervoer en logistiek bijeen waren, hebben een overeenkomst gesloten die het mogelijk maakt het magazijnwerk in twee ploegen van 12 uur in plaats van 10 uur tijdens het weekend te organiseren.

De starheid van de regelgeving inzake nachtarbeid wordt vaak aangehaald door Belgische logistieke bedrijven, die dit als een belangrijke concurrentiehandicap ten opzichte van de buurlanden beschouwen. Tot nu toe was de maximale arbeidstijd per dienst 10 uur. In Nederland bijvoorbeeld geldt de 10-urenregel ook, maar daar kan vijf keer per week van worden afgeweken door de arbeidstijd te verlengen tot 12 uur (uiteraard met inachtneming van de algemene wetten inzake de wekelijkse arbeidstijd).

Met het akkoord van gisteren haalt België de achterstand op Nederland nog niet in, aangezien de nachtarbeid tot 12 uur kan worden verlengd, maar alleen in het weekend. Dit akkoord moet echter in een ruimere context worden gezien, zoals Bruno Velghe, voorzitter van de UPTR, uitlegt: “Dit dossier is opnieuw centraal gesteld in de besprekingen van het sectoraal akkoord 2021-2022. Dit is het sluitstuk want reeds in het vorig sectoraal akkoord slaagden we erin om een collectieve arbeidsovereenkomst te sluiten omtrent het nachtwerk en aldus een drieploegenstelsel in de werkweek faciliteert voor de logistieke sector. De verregaande flexibiliteit die vele logistieke ondernemingen bereid zijn te leveren, krijgt daarmee opnieuw een duwtje in de rug!”

Lees alles over UPTR

UPTR

video

UPTR ontmoet kmo transport en logistieke ondernemingen

UPTR is de Unie van Professionele Transporteurs en Logistieke ondernemers die de Belgische Transport- en Logistieke ondernemers vertegenwoordigd op een regionaal, nationaal en Europees niveau. UPTR biedt een brede waaier van diensten en juridische bijstand aan en dit alles om de administratieve last van de transport- en logistieke ondernemingen van vandaag te verminderen. “Onze leden […]

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo