PostNL ontwikkelt sorteercentrum in Evergem

PostNL ontwikkelt samen met Weerts Group een gloednieuw pakkettensorteer- en distributiecentrum in Evergem. Het Nederlandse bedrijf creëert hier vanaf eind 2023 120 nieuwe banen en werkgelegenheid voor 175 bezorgers die werken voor de ondernemers waarmee PostNL samenwerkt.

Het nieuwe sorteercentrum wordt een onderdeel van WLP XVIII (afkorting voor het achttiende ontwikkelingsproject van Weerts Logistics Parks). Met een oppervlakte van 8400 m2 heeft het een maximale sorteercapaciteit in twee processen van 115.000 pakjes par dag. “Dankzij een eerste sorteerproces geraken de pakjes van bij de webwinkels tot in de juiste bezorgregio. Bij een tweede proces rollen de pakjes recht van op de sorteerband in de camionettes”, aldus Rudy Van Rillaer, Managing Director PostNL in België.

Het nieuwe gebouw zal BREEAM “Excellent”-gecertifieerd zijn. “Dat betekent dat alles erop voorzien is om te werken met de laagst mogelijke milieu-impact; minstens 40% van de nodige energie zal opgewekt worden door zonnepanelen op het gebouw, de sorteermachine is zeer energie-efficiënt en er wordt geïnvesteerd in duurzame installaties, zoals installaties om warmte terug te winnen, LED-verlichting en bewegingsdetectoren om het energieverbruik te verminderen”, aldus Van Rillaer.

Duurzaamheid

“We kijken steeds waar we kunnen winnen op vlak van duurzaamheid,” vertelt Van Rillaer nog. “Op dit moment opereert de ganse PostNL-organisatie 100% CO²-neutraal, waarbij we onze CO2-uitstoot p^roberen te reduceren en de resterende uitstoot compenseren. Maar we zijn ambitieuzer; tegen 2030 bezorgen we de volledige last-mile uitstootvrij en wekken we 60% van alle benodigde energie op al onze locaties zelf op.”

Aangezien PostNL in België alleen met zelfstandige bezorgers werkt (in tegenstelling tot Nederland), betekent dit dat de Belgische dochteronderneming een programma moet opzetten om haar onderaannemers zover te krijgen dat zij elektrische voertuigen aanschaffen. “We hebben een systeem van stimulansen opgezet voor de aankoop of leasing van elektrische bestelwagens, zodat de kostprijs van het voertuig minstens gelijk is aan die van een dieselvoertuig. Wij rusten onze depots (en niet alleen de nieuwe) ook uit met laadstations die beschikbaar zijn voor onze onderaannemers. Wij stellen ons bedrijfsmodel in dit stadium echter niet ter discussie”, zegt Van Rillaer.

PostNL plant het distributiecentrum eind 2023 in gebruik te nemen, net op tijd voor de eindejaarsperiode.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo