Truckchauffeur hoofdrol in kanshebber voor Vlaamse Oscars

In januari vertoonden een select aantal bioscopen de documentaire A Parked Life van regisseur Peter Triest. De film over een Bulgaarse trucker maakt dit jaar kans op een Ensor – een Vlaamse Oscar zeg maar – voor Beste Documentaire. Peter Triest geeft als buitenstaander zijn kijk op het beroep van de Oost-Europeaan Petar.

Peter Triest klinkt blij aan de telefoon. De regisseur is onderweg terug van Carcassonne, waar zijn documentaire A Parked Life op een festival voor politieke films te zien was. “Het was een heel geëngageerd publiek,” vertelt Triest. “Ze waren meer bezig met de boodschap van de film dan met de vorm. Ook waren ze heel dankbaar dat de film verteld werd.” Gedurende drie jaar ging Triest op weg met de Bulgaarse chauffeur Petar om een portret van hem te maken. “Het was niet zo simpel om iemand te vinden die én goed was én dat wou doen,” geeft Triest toe.

Opnames voor de film vonden plaats tussen 2018 en het voorjaar van 2020. Zo geraakte de filmploeg net voor de lockdown klaar. “We hebben echt alle grenzen achter ons zien dichtgaan,” aldus Triest. A Parked Life schetst geen rooskleurig beeld van het leven op de baan tijdens die periode. Terwijl chauffeur Petar jaarlijks 9 maanden van huis is en Europa rondrijdt, houdt hij via zijn gsm contact met vrouw en kind thuis. De relatie gaat zienderogen achteruit en als kijker word je er getuige van. Je kan niet anders dan met de man meeleven. Dankzij mooie beelden en een bijzondere klankband werkt de film haast hypnotiserend.

Hoe kijkt Triest naar Petars beroep van chauffeur? “Als je 13 uur lang naast een vrachtwagenchauffeur zit die rijdt, dan ben je kapot,” zegt Triest. “Volgens mij blijft dat ongelooflijk gevaarlijk. Er is heel veel oververmoeidheid op de baan, denk ik. De tachograaf stelt daar toch ergens grenzen aan. Chauffeurs zien dat anders. Zij zitten in dat ritme en geven aan dat ze het zonder problemen kunnen.” De ergste vrouw die men zich kan voorstellen, zo beschrijft chauffeur Petar zijn tachograaf bij het begin van de film. Het apparaat vergeet niets en heeft altijd gelijk.

Nu de film weer uit de bioscoop is, volgt er binnenkort een vertoning op televisie. Mocht A Parked Life bij de uitreiking van de Ensors op 4 februari de prijs voor Beste Documentaire in de wacht slepen, dan kan die uitzending natuurlijk niet lang meer op zich laten wachten. De trailer voor A Parked Life is hier te bekijken.

 

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo