Viapass stelt een daling van het verkeer op zijn netwerk vast

Viapass heeft zojuist zijn verkeers- en inkomstencijfers voor het jaar 2022 bekendgemaakt. De kilometerheffing voor vrachtwagens heeft de drie gewesten meer inkomsten opgeleverd, maar dat is vooral het gevolg van de indexering van de tarieven. Het aantal afgelegde kilometers op het betalende netwerk is vanaf juli echter licht gedaald.

De door Viapass geïnde vergoedingen ten behoeve van de drie gewesten zijn ten opzichte van 2021 met 1,86% gestegen tot 829,3 miljoen euro. Dit is minder dan de indexering van de tarieven, en het aantal betaalde kilometers is gedaald, vooral in de tweede helft van het jaar. Voor het hele jaar bedroeg de daling 1,5% en in de tweede helft van het jaar zelfs 2,6%.

Viapass schrijft deze daling toe aan de gevolgen van de oorlog in Oekraïne, vooral omdat het aantal buitenlandse vrachtwagens licht daalde. Onder andere daalde het aantal Oekraïense vrachtwagens met 5,5% en het aantal Russische vrachtwagens met 75%. Het aandeel van de Belgische vrachtwagens in het totale verkeer bleef stabiel op 52,4%.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo