Vlaanderen laat (voorlopig) bredere fietsaanhangwagens toe

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters start een proefproject van twee jaar waarbij bedrijven met een bredere fietsaanhangwagen mogen rijden. Vandaag mogen fietsaanhangwagens maximaal 1 meter breed zijn. Tijdens  de duur van het project is deze limiet vastgesteld op 1.2 meter. 

Bedrijven kunnen een vergunning online aanvragen bij het Departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW). Speedpedelecs komen niet in aanmerking en de bestuurder  moet minstens 16 jaar oud zijn. De fiets mag slechts één fietsaanhangwagen hebben. Na het verkrijgen van de vergunning moet de fietsaanhangwagen nog aangemeld worden.

Tijdens het proefproject mogen bedrijven zelf hun route uitstippelen, maar de route moet wel voldoende veilig zijn voor alle weggebruikers. Alle verkeersregels blijven van toepassing: op wegen waar de snelheid op 50 km/uur wordt beperkt mag je b.v. kiezen of je op het fietspad of de weg rijdt. Laden en lossen gebeuren echter in parkeerzones. Het is ook verboden om je op de weg te begeven met een lading die in de breedte uitsteekt en tot slot mogen gevaarlijke goederen niet vervoerd worden met de fietsaanhangwagen.

Deelnemende bedrijven moeten gegevens (routes, aantal ritten, aard van de lading, positie op de rijweg en eventuele problemen met de weginfrastructuur) aanleveren zodat de veiligheid en doorstroming kan geëvalueerd worden. Na evaluatie van het proefproject door de Vlaamse overheid, de andere gewesten én de federale overheid wordt bekeken om de huidige regelgeving aan te passen en fietsaanhangwagens van 1.2 meter permanent toe te laten in het verkeer.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo