Vraag naar vervoer daalt, prijzen dalen

Volgens de laatste Transporeon-barometer daalde de vraag naar vervoer eind 2022, wat een negatief effect begon te hebben op de vervoerstarieven. De daling van de industriële activiteit in Europa is de belangrijkste factor achter deze achteruitgang.

Geopolitieke onzekerheden en stijgende energieprijzen hebben sommige industrieën gedwongen hun productie terug te schroeven, wat bijvoorbeeld in Duitsland sinds februari 2022 heeft geleid tot een voortdurende daling van de orders voor bulkgoederen. Aan dit beeld kunnen de nieuwe blokkades in Chinese havens worden toegevoegd die de containerstroom naar Europese havens zoals Antwerpen ernstig verstoren.

Deze situatie heeft momenteel twee concrete gevolgen voor het wegvervoer. Volgens Transporeon stijgt de capaciteitsindex (d.w.z. de verhouding tussen het aanbod en de vraag naar transport) sinds mei 2022 gestaag, ondanks een kleine daling in september en een andere in december. De capaciteitsindex staat nu op 101,36, wat betekent dat er iets meer aanbod is dan vraag, maar belangrijker is dat hij 20,7 punten hoger staat dan in december 2021.

Het tweede gevolg heeft betrekking op de vervoersprijzen. Op basis van de transacties op het Transporeon-platform kan worden vastgesteld dat de tarieven op de spotmarkt in een jaar tijd met 7,2% zijn gedaald, maar dat de contractuele tarieven nog steeds met 12,6% stijgen, als gevolg van de sterke stijging van de kostprijs. Een kostprijs die voorlopig niet meer kan worden doorberekend via de vrachtbeurzen en andere marktplaatsen.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo