Cainiao Logistics reageert op rapport professor Holslag

Politicoloog Jonathan Holslag, hoogleraar internationale politiek aan de VUB, heeft zopas een zeer kritische studie gepubliceerd over de reële impact van de komst van Cainiao Logistics op de luchthaven van Luik. Volgens hem is de logistieke tak van Alibaba vooral een bruggenhoofd van de Chinese staat in ons land en hekelt hij praktijken die “erger zijn dan die van cocaïnehandelaren”. Cainiao Logistics reageerde met een persbericht.

Jonathan Holslag was deze zondag te gast in het programma ‘C’est pas tous les jours dimanche’ van Christophe De Borsu op RTL TVI. Tegenover hem stond Michel Kempeneers (directeur-generaal Internationale Zaken van Awex, het Waalse agentschap dat de Chinese reus begeleidde bij zijn inspanningen in België).

Holslag had in 2018 al gewaarschuwd dat Alibaba eerder een bedreiging vormde voor de Belgische handel dan een echte kans. Vijf jaar later onderbouwt hij zijn stelling door (zonder namen te noemen) verschillende Belgische douanebeambten te citeren die geconfronteerd worden met een “tsunami” van vervalsingen die steeds moeilijker te herkennen zijn. De flagrante verschillen tussen de douaneaangiften en de inhoud van de containers zijn zo talrijk en systematisch dat zelfs een verdubbeling van het aantal douanebeambten niet voldoende zou zijn om ze aan te pakken. Een van zijn gesprekspartners spreekt zelfs van praktijken “die geraffineerder zijn dan die van de drugsmaffia”. Holslag wijst erop dat de douane nu meer personeel in dienst heeft op de luchthaven van Luik dan Cainiao Logistics zelf. Jonathan Holslag beweert ook dat het nooit de bedoeling van Alibaba is geweest om de Belgische export naar China aan te moedigen, waarbij hij Chinese ambtenaren aanhaalt om zijn bewering te staven.

Michel Kempeneers herinnerde het publiek eraan dat Cainiao Logistics zijn beloften voorlopig nakomt: de vergunning voor de bouw van het tweede magazijn op de luchthaven van Luik is ingediend en het Chinese bedrijf breidt nu ook uit in Antwerpen en elders in Wallonië en heeft ook afspraken gemaakt met DHL om producten vanuit België naar Polen te brengen.

Cainiao Logistics reageerde met een persbericht waarin het Chinese bedrijf feitelijke fouten opmerkte in het rapport van professor Holslag, dat alle pakketten die via de luchthaven van Luik passeren (649.969.780 in 2021) als “Alibaba activiteit” zou hebben beschouwd, alle operatoren samengenomen. Bovendien werd Cainiao’s eHub vooral gebruikt om reeds bestaande volumes die via andere logistieke bedrijven werden afgehandeld, te consolideren, en zou het volume Alibaba-pakketten slechts een klein deel uitmaken van het totale aantal pakketten dat via de luchthaven van Luik passeert. Cainiao verklaart ook dat de uitvoer naar China momenteel ongeveer 1/5 van het totale volume is dat via de hub passeert, maar dat het nog steeds de bedoeling is deze exportvolumes te verhogen.

Wat de beschuldigingen van Jonathan Holslag over grootschalige douanefraude betreft, antwoordt Cainiao niet rechtstreeks, maar stelt dat het de Luikse eHub altijd in strikte overeenstemming met de Belgische lokale, regionale en federale wet- en regelgeving heeft geëxploiteerd en actief samenwerkt met de lokale autoriteiten om de uitvoering van controles en verificaties tijdens het hele logistieke proces, met inbegrip van de douane, te vergemakkelijken.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo