Europese Commissie geeft nog waterkansje aan dieseltrucks

Op dezelfde dag dat het Europees Parlement stemde voor een verbod op de verkoop van auto’s en lichte bedrijfsvoertuigen met verbrandingsmotor in 2035, maakte de Europese Commissie haar nieuwe plan voor het koolstofvrij maken van zware vrachtwagens bekend. Deze tekst zal nog moeten worden besproken in de trialoog, maar bevat geen verkoopverbod voor verbrandingsmotoren.

De tekst die aan de trialoog zal worden voorgelegd, wijzigt in de eerste plaats de aan de fabrikanten opgelegde CO2-emissiereductiedoelstellingen: in plaats van 30% ten opzichte van het referentiejaar 2019 moeten zij 45% bedragen. Er zij aan herinnerd dat deze doelstelling geldt voor de gemiddelde emissies (gemeten in het Vecto-instrument) van alle nieuwe voertuigen die in een jaar op Europees grondgebied worden verkocht. De doelstelling wordt dan verhoogd tot 65% in 2035 en 90% in 2040, maar dit laat de deur open voor de verkoop van diesel- of gasmotoren tot die datum.

Bovendien zal de tekst van de Commissie doelstellingen voor gesleept materieel invoeren, waarbij onder meer rekening zal worden gehouden met de deeltjesemissies van banden en remmen. Dit is ook een van de pijlers van de toekomstige Euro 7-norm, waarover nog wordt gesproken, maar waarvan de fabrikanten zeggen dat het contraproductief zal zijn omdat het hen zal dwingen hun onderzoeksbudgetten over meer technologieën te spreiden.

De reacties op het nieuwe plan van de Commissie zijn velerlei: bij monde van de ACEA zeggen de fabrikanten dat zij eerst de volledige tekst van het voorstel zullen analyseren alvorens een verklaring af te leggen, maar waarschuwen zij dat de doelstelling voor 2030 alleen kan worden gehaald als de oplaadinfrastructuur zich zeer snel ontwikkelt, terwijl de milieuverenigingen voor één keer niet op dezelfde lijn zitten: Transport & Environment betreurt dat er geen totaal verbod op de verkoop van vrachtwagens met verbrandingsmotor is, terwijl de ICCT (waarmee T&E nochtans veel studies deelt) de nieuwe doelstellingen die de Commissie heeft geformuleerd “haalbaar” acht en een belangrijke stap voorwaarts op mondiaal niveau.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo