Trafiek daalde licht in de Haven van Brussel in 2022

Ondanks een nieuw record voor de containertrafiek daalde de havenactiviteit in de Haven van Brussel met 4.7 % in 2022. De eigen trafiek heeft het meest geleden maar de transittrafiek nam toe met 3%.

Met bijna 6,8 miljoen ton is de havenactiviteit in Brussel met een kleine 5% gedaald ten opzichte van 2021. De eigen trafiek (goederen die in Brussel zelf worden geladen en gelost) daalde met 7 %, maar blijft op een relatief hoog historisch niveau van meer dan 5 miljoen ton. Dit is volgens de haven hoofzakelijk toe te schrijven aan bouwmaterialen (-13,2%) en olieproducten (-14,8%). Voor deze laatste categorie producten ligt een deel van de verklaring in de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland. “Bovendien zorgen de lage waterstanden van de Rijn, het toenemende aanbod van kolenladingen en het gebruik van binnenschepen voor het vervoer van graan uit Oekraïne voor een daling van de capaciteit van de binnenvaartvloot in Noordwest-Europa. Dit leidt tot hogere vrachtkosten en minder transportmiddelen voor droge goederen”, aldus de directie van de Haven.

De enige positieve noot komt van het containervervoer, dat opnieuw een recordjaar beleefde met een stijging – in ton – van meer dan 30% ten opzichte van 2021. Zo werden in 2022 bijna 57.000 TEU geladen en gelost in Brussel. Voor het containervervoer ziet de toekomst er rooskleurig uit, daar de Haven van Brussel momenteel werkzaamheden uitvoert om de kademuur van haar containerterminal te versterken en om het terminal uit te breiden.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo