Air Liquide gaat waterstof produceren in Antwerpen

De Franse groep Air Liquide heeft financiële steun gekregen van Vlaanderen (via VLAIO) voor de bouw van een waterstofproductie-eenheid in de haven van Antwerpen. De gebruikte techniek is het kraken van ammoniak.

Overal waar hernieuwbare energiebronnen (zon of wind) voorhanden zijn, is het mogelijk groene waterstof te produceren. Het vervoer van waterstof over lange afstanden levert echter een aantal problemen op, waarvan sommige kunnen worden opgelost door de waterstof ter plaatse om te zetten in ammoniak. Ammoniak (NH3) is een molecuul dat bestaat uit waterstof en stikstof en heeft het voordeel van een zeer hoge volumetrische energiedichtheid in vergelijking met andere vormen van waterstoftransport. Het is daarom zeer geschikt voor vervoer over lange afstanden.

Dit is de basis van het door Air Liquide aangekondigde project in de haven van Antwerpen: uit per schip vervoerde ammoniak zal een kraakinstallatie op industriële schaal de productie van waterstof (H2) mogelijk maken, met een geoptimaliseerde koolstofvoetafdruk. De installatie zou in 2024 operationeel moeten zijn.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo