Axxès en Continental laten tol betalen… zonder OBU

Het is een kleine technologische revolutie: Axxès en Continental slaan de handen ineen om de OBU te vervangen door een nieuwe digitale tachograaf. Beide partners kondigen de lancering aan van de eerste elektronische tolheffing zonder OBU voor vrachtwagenparken.

De aankondiging is vrij logisch aangezien de nieuwe versies van de digitale tachograaf, die vanaf 21 augustus 2023 verplicht zullen zijn in alle nieuwe voertuigen (en vóór 2025 in alle vrachtwagens), een GPS-functie hebben met een gecertificeerd signaal. Bovendien zijn de nieuwe tachografen gecodeerd om de tachograaf en het voertuig op unieke wijze te identificeren en te authenticeren. Een dergelijk apparaat heeft dus alle kenmerken die nodig zijn voor de inning van een kilometerheffing of een tol voor vrachtwagens, waardoor een ander apparaat overbodig wordt.

De nieuwe oplossing is gebaseerd op de nieuwe VDO DTCO 4.1 tachograaf van Continental, die de gegevens via het Continental Road Usage Service platform naar de Axxès-cloud stuurt. Axxès gebruikt het VDO Link apparaat van Continental om de vloten van haar klanten met de cloud te verbinden. Continental zorgt voor de hardware en Axxès richt zich op de service aan de vloten. Diensten die sterk zullen worden uitgebreid met technische opvolging van de vloot en waarmee beide partners aankondigen dat het voor transportondernemingen interessant wordt om al hun voertuigen achteraf in retrofit uit te rusten.

Ismail Dagli, directeur van de divisie Smart Mobility bij Continental, zegt dat de tachograaf slechts de eerste stap is naar wat hij een OBE (On Board Equipment) noemt, een apparaat in het voertuig dat ook gegevens van andere bronnen in het voertuig kan verzamelen. Het zou daarbij kunnen gaan om gegevens over rijstijl en zelfs preventief onderhoud, wat een onafhankelijke leverancier een commercieel voordeel zou geven ten opzichte van de on-board modules van de fabrikant, aangezien deze laatste geen rijtijden of tolbetalingen beheren.

Lees alles over Continental Benelux BV

video

We Are Champions (aflevering 3) – Transport & VAN.TV 58

Het is moneytime in deze slotaflevering van We Are Champions. Transporticonen Gilles D’Haene, Marc Smets en Frederik Willaert wagen zich elk aan hun derde en laatste opdracht van dit seizoen. Wie maakt er het snelst een kopje thee? Wie kan het beste bowlen? En wie is de bekwaamste brandweerman?

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo