De nieuwe vergunning voor Liege Airport neemt een zeer politieke wending

Twaalf Limburgse gemeenten (acht in België en vier in Nederland) verzetten zich tegen de nieuwe exploitatievergunning voor Liege Airport. Ze worden nu bijgestaan door Vlaanderen, bij monde van milieuminister Zuhal Demir. De zaak is voorgelegd aan de Raad van State.

Die vindt dat er onvoldoende studies zijn verricht naar de gevolgen van de uitbreiding van de luchthaven voor Vlaanderen. “Zolang we niet zeker zijn dat de impact van de geplande uitbreiding op onze bevolking en ons milieu bestudeerd is en beperkt blijft, zullen we alle nodige juridische maatregelen nemen”, zei ze. Zuhal Demir betreurt ook dat er geen rekening is gehouden met de opmerkingen die haar kabinet aan de Waalse autoriteiten heeft gemaakt en voegt daaraan toe: “De impact van luchthavenactiviteiten op mens en milieu houdt niet op bij de grens tussen Wallonië en Vlaanderen.” Een opmerking die ook zou kunnen gelden voor Brussels Airport en de grens tussen Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest…

Bovendien betreurt de Limburgse afdeling van VOKA de actie van de twaalf gemeenten en de Vlaamse minister, met als argument dat de sociale impact van de activiteiten van de luchthaven op Limburg en Vlaanderen positief is. “Momenteel hebben 1100 Vlamingen (waaronder veel Limburgers) een baan dankzij de luchthaven. De luchthaven moet dus alle kansen krijgen om te groeien, zodat de huidige werkgelegenheid niet in gevaar komt. Als Limburgse bedrijven geen gebruik meer kunnen maken van de luchthaven, zal dit leiden tot hogere kosten en langere reistijden”, aldus haar directeur Jonas De Raeve.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo