In nieuwe Scania van Deco Express bedient chauffeur de kraan via VR

Deco Express, het transportbedrijf dat gelinkt is aan de onderneming Bimatra uit Ingelmunster, heeft een nieuwe Scania R660 XT aangekocht. Wel bijzonder is de manier waarop de chauffeur de laadkraan via virtual reality vanuit de cabine kan bedienen.

 

Bimatra is gespecialiseerd in biomassa van houtachtige oorsprong. Deco Express transporteert hoofdzakelijk houtresten van zagerijen en houtchips uit de bosontginning naar recyclagebedrijven en biomassacentrales. Daarvoor beschikt Deco Express over 15 vrachtwagens, waarvan meer dan de helft geleverd werd door Scania. De laatste aanwinst is een R660 6×4 XT die gehomologeerd is op de in Wallonië aanvaarde maximum toegelaten massa van 50 ton.  

Hierbij werd gekozen voor een Loglift HiVision kraan achterop de vrachtwagen. Die kan zowel de vrachtwagen zelf als de aanhanger met ‘walking floor’ laden, maar dan met een innovatieve oplossing die volgens zaakvoerder Bart De Clerck voorlopig uniek is in de Benelux. “Ik sta open voor vernieuwende oplossingen, en dit is er één die absoluut onder die noemer gecatalogeerd kan worden. We kozen voor een kraanopbouw die bediend wordt via virtual reality! De chauffeur neemt plaats op de passagierszetel, die uitgerust is met twee joysticks, zet een VR-bril op en bedient vanuit de cabine de kraan. Via zes boven de kraan gemonteerde camera’s heeft hij een perfect zicht van de volledige omgeving.”

De oplossing, die door Alumac gemonteerd werd, is volgens De Clerck niet de goedkoopste, maar de chauffeur kan zijn werk doen in ideale omstandigheden, uit de wind, regen of blakende zon. “De eerste dagen was het wat wennen voor de chauffeur, maar nu hij het gewoon is, wil hij niet meer zonder.” Alles verloopt ook veiliger door het verbeterde zicht en op termijn moet minstens een deel van de meerkost van het systeem terugverdiend worden door middel van de efficiëntere manier van werken.

Lees alles over Scania Belgium NV

Scania Belgium NV

video

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo