[UPDATE] Litouwse transporteur Arijus veroordeeld

Zoals de Nederlandse vakbond FNV meldt, heeft de Brugse strafrechter het Litouwse transportbedrijf Arijus veroordeeld wegens sociale dumping. Het meest interessante aspect van de zaak is dat een van de managers van Arijus, die een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden heeft gekregen, een voormalig onderminister van vervoer in Litouwen is.

Arijus was sinds 2020 in het vizier van de Belgische en Nederlandse controlediensten. In maart 2020 werden trouwens verschillende voertuigen in beslag genomen. Het Litouwse bedrijf werd beschuldigd van verschillende overtredingen: niet-naleving van cabotage (Arijus vervoert containers tussen Antwerpen en Rotterdam), slechte behandeling van chauffeurs (voornamelijk uit Oekraïne en Wit-Rusland), niet-naleving van de regels over lange rusttijden in de cabine en lage lonen.

Een onderzoek van de vakbond FNV bracht aan het licht onder welke omstandigheden de chauffeurs in België werkten: 38 chauffeurs werden in minibussen naar België gebracht en reden uitsluitend tussen België en Nederland. Ze verbleven tussen de 5 en 12 weken in onze landen en de plek waar ze hun weekenden doorbrachten had alleen een plastic wc-hokje als sanitaire voorziening. De inspectie bracht ook overtredingen van de rij- en rusttijden aan het licht. Arijus voorzag deze chauffeurs van Litouwse werkvergunningen door ze in te schrijven bij een Ibis-hotel in Litouwen.

Enkele beschuldigingen van de civiele partij (over mensenhandel) werden door de rechter niet gehonoreerd, maar het bedrijf werd wel veroordeeld tot een forse boete en zal ook de zes chauffeurs die zich bij de civiele partij hadden aangesloten moeten compenseren voor enkele tienduizenden euro’s per persoon (van 2.569 tot 6.9201 euro). Een bestuurder van het bedrijf, door FNV niet bij naam genoemd, is naast een boete ook veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf met uitstel. Volgens FNV was deze bestuurder nochtans onderminister van vervoer in zijn land. Op de website van Arijus zijn zijn identiteit en stamboom niet moeilijk te ontdekken: hij is niet meer en niet minder dan Arijus Ramonas, de oprichter van het concern. Dit heeft Edwin Atema van FNV Transport & Logistiek aan het denken gezet: “Deze veroordeling laat zien dat ook oud-politici uit landen waar de grootste transportbedrijven van Europa zijn gevestigd niet schromen om chauffeurs uit te buiten. Ten tweede werken deze bedrijven voor West-Europese opdrachtgevers die hun verantwoordelijkheid proberen te ontlopen door gebruik te maken van buitenlandse transportbedrijven. Atema betreurt ook dat de inspectiediensten en het Openbaar Ministerie in Nederland niet ijveriger zijn in het opsporen van gevallen van transportfraude. “Ze zouden in België stage moeten lopen”, zegt Atema.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo