Novandi gaat containerbehandeling op afstand controleren

De Luikse groep Novandi gaat in zijn vestiging in Renory een project uitvoeren dat tot doel heeft de portaalkraan en de haventrekker op afstand te bedienen en zo de weg voort te zetten die al is ingeslagen met autonome riviershuttles.

Novandi werkt al geruime tijd samen met Seafar en gebruikt een semi-autonoom binnenschip dat vanuit het controlecentrum van Seafar wordt bestuurd tussen de havens van Luik en Antwerpen. Novandi wil nu een verdere stap zetten in de digitalisering van zijn processen door een Terberg terminaltrekker en de portaalkraan op de containerterminal van Renory uit te rusten met camera’s en Lidar-sensoren om controle op afstand via een 5G-verbinding mogelijk te maken. De overige technologiepartners in het project naast Seafar zijn ex9, Proximus en Multitel.

“De informatie die door de camera’s en Lidar wordt doorgestuurd, zal de operator hetzelfde zicht geven als de kraanmachinist momenteel heeft”, legt Vincent Brassinne, directeur van Novandi Group, uit. “De operator in de controlekamer zal een eigen 5G-verbinding gebruiken om de twee apparaten aan te sturen. We verwachten de eerste tests over twaalf maanden te kunnen starten, in eerste instantie met onafhankelijke besturing voor elk van de twee apparaten, maar later zal het mogelijk zijn om ze samen te laten werken.” Novandi kijkt nog verder vooruit, want de Luikse groep onderhandelt over de aankoop van een portaalkraan op de Trilogiport-containerterminal in Hermalle-sous-Argenteau. “Het doel zal dan zijn om in beide terminals op dezelfde manier te werk te gaan, met één enkel controlecentrum in Trilogiport”, legt Vincent Brassinne uit.

“Ik wil ook Bernard Piette van Logistics In Wallonia bedanken die ons in contact heeft gebracht met de juiste mensen zodat dit project financieel kon worden ondersteund in het kader van het federale herstel- en veerkrachtplan”, besluit Brassinne.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo