SAP rapport: “Herlocalisatie in opmars”

Leverancier van bedrijfssystemen SAP heeft een enquête gehouden onder Europese bedrijven, waarvan de resultaten ook per land beschikbaar zijn. Uit de resultaten blijkt dat herlokalisering van supply chains door Belgische bedrijven serieuzer wordt genomen, maar ook dat stijgende logistieke kosten waarschijnlijk zullen leiden tot personeelsinkrimping.

Het rapport ‘Tomorrow’s Supply Chain: Disruption Around Every Corner’ laat zien dat de helft van de ondervraagde Belgische bedrijven nog tot eind 2023 tekorten aan grondstoffen verwacht, en zelfs een verminderde beschikbaarheid van gezondheidsproducten. Slechts één op de tien bedrijven verwacht een oplossing tegen het einde van de zomer. Voor meer dan zes op de tien Belgische respondenten zullen twee belangrijke factoren blijven wegen: de energiecrisis (42%) en de situatie in Oekraïne (22%).

De inflatie, die hun supply chain kosten opdrijft, zou ernstige gevolgen kunnen hebben voor de Belgische economie: ter compensatie zegt 56% van de respondenten aanwervingen en lonen te kunnen bevriezen en 32% zegt de werkgelegenheid te kunnen verminderen. 40% van de ondernemingen denkt dat zij hun verkoopprijzen zullen moeten verhogen.

Een ander deel van het rapport richt zich op het verbeteren van de toeleveringsketens. 84% van de Belgische bedrijven meent dat zij op dit gebied ruimte voor verbetering hebben (tegenover 97% in Nederland). Een interessante bevinding is dat alle ondervraagde Belgische bedrijven geloven dat de de-globalisering van de toeleveringsketens de economische groei in België zou ondersteunen. Het verschil met Nederland is opvallend: slechts 34% van de Nederlandse bedrijven deelt deze mening. Belgische bedrijven lijken ook bereid tot actie: 80% van de ondervraagde bedrijven is van plan prioriteit te geven aan deze oplossing, wat enorm is. Andere mogelijkheden om de toeleveringsketens te verbeteren zijn het gebruik van nieuwe technologieën (73%) en nieuwe milieuvriendelijke oplossingen voor de toeleveringsketen (66%).

Tot slot vragen bedrijven de overheid om stimulansen om mensen aan te trekken en vaardigheden te ontwikkelen (50%), maar ook om buitenlands talent aan te trekken (40%). Zij willen ook toezicht op de toeleveringsketen en waar nodig investeringen (48%), en een flexibeler industrie- en handelsbeleid (44%).

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo