TotalEnergies gaat zijn stations afstoten

TotalEnergies wil zijn overgang naar het aanbieden van diensten voor nieuwe mobiliteit versnellen. In dat kader zal de Franse groep zijn tankstations in verschillende landen verkopen. In België zal dit gebeuren via een joint venture.

De aankondiging betreft vier landen waarvoor TotalEnergies een partner heeft gevonden in de Canadese groep Alimentation Couche-Tard. Deze specialist in buurtwinkels (niet in brandstofvoorziening…) zal de tankstations van TotalEnergies in Duitsland (1198) en Nederland (392) overnemen en een joint venture oprichten waarin zij een aandeel van 60% zal hebben om het netwerk in België en Luxemburg te beheren. In deze twee landen bezit TotalEnergies momenteel 619 stations. Het verschil in aanpak is dat TotalEnergies zichzelf als marktleider ziet in BeLux maar niet in de twee andere landen. Wat de brandstofvoorziening betreft, zullen de vier netwerken onder het merk TotalEnergies blijven, zolang de stations door TotalEnergies bevoorraad blijven worden, ten minste gedurende vijf jaar. De overeenkomst heeft ook betrekking op brandstofkaarten voor zakelijke klanten, maar TotalEnergies zal het AS24-netwerk van stations voor vrachtwagens behouden.

Dit is een zeer concreet gevolg van de Europese plannen om de verkoop van voertuigen met een verbrandingsmotor te beperken of zelfs te verbieden. “Deze belangrijke veranderingen zetten TotalEnergies ertoe aan beslissingen te nemen over de toekomst van haar netwerken in Europa, die geconfronteerd zullen worden met een verlies aan brandstofgerelateerde inkomsten, aangezien elektrische voertuigen vooral thuis of op het werk zullen worden opgeladen en minder in de stations”, aldus TotalEnergies. Anderzijds zal de Franse groep zijn inspanningen opvoeren in de hubs voor het opladen van elektrische voertuigen buiten de stations, de distributie van waterstof (in samenwerking met Air Liquide) en de groothandelsverkoop van brandstoffen.

Wat de stations betreft, deze zullen vooral winkels worden – restaurants met een dienst voor brandstofvoorziening. Couche-Tard exploiteert reeds 14.000 van dergelijke stations in Noord-Amerika, Azië en Noord-Europa. De Canadese groep heeft meer dan 120.000 mensen in dienst. TotalEnergies en Couche-Tard willen de transactie voor eind 2023 afronden.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo