Featured Video Play Icon

[VIDEO] Link2LOGISTICS Summit: “Flexibiliteit en schaalbaarheid als ordewoord”

De sector van de magazijninrichting is in volle evolutie. De oprukkende automatisering stelt de fabrikanten voor uitdaging, zeker wanneer onderdelen schaars zijn. Maar ook in de toekomst zullen technologie en mensenwerk in het magazijn hand in hand gaan.

Hoe dient 2023 zich aan voor uw sector?
Stijn Kusseneers, Consultant intralogistic solutions Still: Het belooft weer een boeiend jaar te worden na de coronacrisis en de globale logistieke crisis die erop volgde. We hebben geen glazen bol, maar we gaan inspelen op wat op ons afkomt.

Peter De Henau, Managing Director Savoye Benelux: 2023 ziet er veelbelovend uit. Integratoren hebben een berenjaar gehad qua order intake. Ten gevolge van de schaarste loopt de uitvoering achter. De drang naar mechanisering en automatisering neemt toe door de arbeidsschaarste. Veel 3PL’ers vinden nu de weg naar mechanisering. Initiatieven worden kleinschaliger: anders dan vroeger gaat het niet steeds over volledig geautomatiseerde warehouses.

Sebastien Depuydt, sales manager BeLux Boplan: 2023 diende zich aan als een moeilijk jaar, maar er zijn mogelijkheden. Er wordt nog veel gebouwd, al wordt retrofit belangrijker door de schaarste aan nieuwe terreinen.

Er is geen conjunctuurcrisis in uw sector?
Stijn Kusseneers: Je merkt een marktvertraging, maar sterk afhankelijk van het segment. In de klassieke, manuele heftrucks zie je een onzekerheid bij de klanten omwille van de evoluties die op ons af komen. Leasecontracten worden bijvoorbeeld nog een jaar verlengd, waar men anders voor nieuwe toestellen zou opteren. De automatiseringsafdeling ziet de vraag groeien, ook in kleinere projecten.

Peter De Henau : 3 PL-spelers stonden lang weigerachtig tegenover automatisering, vanwege de vaak kortlopende contracten. Intussen komen ook langere contracten voor. Daardoor wordt automatisering voor hen bereikbaarder, ook door schaalbaarheid en standaardisering.
SDP: Projecten worden meer dan vroeger gefaseerd uitgevoerd, met een prioriteit op de meest kritieke zones.

Wat verwacht een klant vandaag van een bedrijf als het uwe anno 2023?
Stijn Kusseneers: Men verwacht dat we meer meedenken in hun logistieke processen om het geheel goed samen te krijgen. Ook de service achteraf word belangrijker. We worden meer partner voor ondersteuning op lange termijn, ook qua onderhoud en afterservice.

Peter De Henau: Een integrator is ook steeds een consultant. Schaalbaarheid en de snelheid van de implementatie worden aandachtspunten. De technologie laat het nu ook toe om snel te schakelen en snel op te schakelen.

Sebastien Depuydt: Bedrijven zoeken betrouwbare partners en een goede reactiesnelheid. Covid heeft ons geleerd dat bepaalde componenten langer op zich laten wachten, daar moet je op inspelen.

Hebt u de te kampen gehad met gebrek aan componenten? Still bijvoorbeeld is een van de weinige leveranciers die eind vorig jaar nog stockverkoop kon houden. Bij veel andere producenten was de boodschap: wachten.

Stijn Kusseneers: We hebben evenzeer leveringsproblemen gekend, vooral voor semicondutors in de veiligheidscomponenten. Zonder deze componenten leveren we deze producten niet uit. De productie van bepaalde klassieke toestellen, die minder semiconductors gebruiken, bleef relatief stabiel.

Peter De Henau: Savoie verdubbelde de stock aan eigen componenten, maar ook wij zagen leveringsproblemen. Sommige installaties werden in etappes geleverd, bijvoorbeeld rollenbanen waarvan eerst de chassis werden gebouwd en de rollen achteraf werden toegevoegd. De kosten zijn sterk gestegen. Dat moet je ook weer compenseren. Er komen prijsstijgingen aan in het equipment. De klant heeft daar begrip voor tot het moment dat hij zijn handtekening onder de bestelling zet: dan ligt de prijs vast. Als bedrijf moet je jezelf gaan indekken tegen prijsstijgingen door bestellingen te plaatsen en een stukje van die verantwoordelijkheid bij de leveranciers te leggen.

Sebastien Depuydt: We hebben goed onderhandeld over de prijzen van onze basisgrondstoffen. We konden leveren, en dat was al heel wat. Klanten aanvaarden in die context ook een prijsstijging, want er wordt tenminste geleverd.

Peter De Henau: De inflatie kan ook een trigger zijn om te gaan mechaniseren. Je verdient de investering terug door de optimalisatie.

Aanbieders van intralogistiek materiaal moeten zich in het kader van de automatisering gaan afvragen of ze nog chauffeursstoelen moeten monteren in nieuwe modellen?

Stijn Kusseneers: De meeste van onze toestellen zijn hybride: gebouwd als manueel toestel en voorzien van een automation pack. We hebben ook 100% AGV’s, maar die zijn klantspecifiek en in kleine batches geproduceerd. Onze stapelaars komen nu volledig geautomatiseerd van de band.

Sebastien Depuydt: Misschien is 2030 wat te dichtbij om te spreken over een magazijn zonder mensen, maar in 2050? Toch zullen in dergelijke installaties ook mensen actief zijn, dus er blijft nood aan afgebakende looppaden en aanrijdbeveiliging. Ook wij denken mee met de markt. Misschien maken we in 2050 geen aanrijdbeveiligingen meer, maar elektronische systemen die bij de klanten worden geïntegreerd.

Peter De Henau: We moeten de tegenstelling tussen automatisering en handenarbeid nuanceren. Als automatisering jouw taak interessanter kan maken en jouw helpt, staat de technologie ten dienste van de mens. Het gaat om efficiëntiewinst, competitiviteit en de ondersteuning van de medewerkers.

Sebastien Depuydt: Met structurele personeelstekorten is elk beetje automatisering meegenomen. De beschikbare mensen kunnen dan complexere taken uitvoeren.

Hoe maak je het magazijn futureproof?
Sebastien Depuydt: Sustainability is een ordewoord. Leveranciers van magazijninrichting moeten aantonen dat hun producten lang meegaan, een geringe CO2-uitstoot hebben, recycleerbaar zijn.

Peter De Henau: Schaalbaarheid wordt ook belangrijker. Ook daarin moet je bij de initiële planning investeren, zodat je meer rekken of robots kunt toevoegen.

Stijn Kusseneers: Mobiele automatisering biedt flexibiliteit en schaalbaarheid. Je hoeft geen grote verbouwingen te doen om extra flow op te vangen, een extra machine kan volstaan. We doen ook aan short term rental in automatisering, waarbij rond een vaste ‘schil’ aan voertuigen een flexibele ‘schil’ kan worden toegevoegd. Ideaal voor wie seizoenpieken moet opvangen.

Eigenaarschap van equipment is geen prioriteit meer?
Peter De Henau: Het idee van Software as a Service (Saas), waarbij je maandelijks betaalt voor het gebruik van software, is inmiddels ingeburgerd. Ook Robot as a Service (RaaS) is in opmars. Dit hangt samen met toenemende standaardisering. Voor een built-to order-oplossing heeft dit geen zin.

Welke energie gebruiken we binnenkort?
Stijn Kusseneers: Fossiele brandstoffen zijn uit den boze in veel segmenten. Zelfs de overblijvende dieselmotoren drijven tegenwoordig elektromotoren aan. De toekomst zal elektrisch zijn. Hoe we die energie opslaan, daarover bestaat nog debat. De lood-zuur- en lithium-ion-batterij zal plaatsmaken voor lithiumbatterijen van de nieuwe generatie en solid-state-batterijen, al dan niet met inductieve vloeren die rijdend bijladen mogelijk maken. Batterijmanagement wordt steeds belangrijker. Ook waterstof wordt onderzocht, maar of waterstof een doorbraak kent in de intralogistiek zal afhangen van de bredere ontwikkelingen.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo