Vlaanderen wil task force voor zelfrijdende voertuigen opzetten

Vlaams Parlementslid Marino Keulen pleitte bij Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters voor de oprichting van een Taskforce om zelfrijdende voertuigen op de openbare weg te kunnen testen. Peeters antwoordde dat die er inderdaad komt.

Volgens Vlaams parlementslid voor Open Vld Marino Keulen moet Vlaanderen de kans grijpen om wereldtop te worden in het onderzoek en de ontwikkeling van zelfrijdende wagens. “Op die manier kan een hele nieuwe industrie aangetrokken worden. Wat de ontwikkelaars van zelfrijdende wagens namelijk nodig hebben is niet alleen knappe koppen maar ook een plek om hun producten uit te testen in echte verkeerssituaties. Dat vraagt aangepaste wetgeving en waar nodig ook aangepaste infrastructuur”, zegt Keulen.

Keulen pleitte in de commissie mobiliteit bij bevoegd minister Lydia Peeters voor de oprichting van een Taskforce met drie korte termijndoelstellingen:

  1. het in kaart brengen van de wetgeving die gewijzigd moet worden en ook voorstellen opmaken om ze effectief te wijzigen
  2. de praktische problemen in kaart te brengen
  3. bepalen welke wijzigingen moeten gebeuren aan de weginfrastructuur om ze geschikt te maken voor zelfrijdende voertuigen.

 

Lydia Peeters bevestigde dat die Taskforce er inderdaad komt: “Een interdepartementaal overleg heeft ondertussen al stappen gezet en heeft onder meer onze wetgeving al vergeleken met die van buurlanden en aantal problemen daaromtrent opgelost. Ook is men volop bezig met elk aspect van de Vlaamse mobiliteit om te zetten in data. Zelfrijdende wagens werken immers niet alleen met sensoren die het verkeer waarnemen, maar ook op basis van gegevens over dat verkeer.”

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo