ECDC Logistics vrijgesproken door de rechtbank

Afgelopen donderdag is ECDC Logistics volledig vrijgesproken door de rechtbank van eerste aanleg van Luik in een zaak tegen de douane. Andere bedrijven die door de douane van fraude worden beschuldigd, zullen in de komende weken door dezelfde rechtbank verschijnen.

Ter herinnering: een groot aantal logistieke bedrijven die vanuit Liege Airport opereren, zijn door de douane beschuldigd van massale fraude (bedragen van bijna een miljard euro). De basis van de beschuldiging is de manier waarop de waarde van de in België ingevoerde goederen door de verschillende betrokkenen wordt geschat. De douane baseerde zich op een Europese databank genaamd MADB en vermoedde op basis daarvan dat bedrijven die actief zijn op Liege Airport een deel van de invoerrechten en BTW ontdoken omdat ze de ingevoerde goederen ondergewaardeerd hadden.

De rechtbank van eerste aanleg van Luik, die zich met name baseerde op een arrest van het Europese Hof van Justitie, oordeelde dat het onmogelijk was om de douanewaarde van goederen te bepalen op basis van louter statistische gegevens, zoals die in de databank MADB, waarvan de betrouwbaarheid niet door alle lidstaten kan worden gegarandeerd. Een dergelijke betrouwbare databank bestaat evenmin op het niveau van de lidstaten.

ECDC Logistics, dat door de Belgische overheid voor 4,5 miljoen euro was aangeklaagd, werd niet schuldig bevonden aan fraude, tot grote opluchting van zijn directeur Patrick Hollenfeltz: “We zijn hier al twee jaar mee bezig, en dankzij deze beslissing van de rechtbank kunnen we de toekomst met meer sereniteit tegemoet zien. Met al die beschuldigingen tegen ons, had de onderneming haar investeringen opgeschort, maar nu deze beschuldigingen als ongegrond zijn erkend, zal de raad van bestuur zijn nieuwe ontwikkelingsstrategie op Belgisch grondgebied opnieuw kunnen bepalen met potentiële investeringen in zowel het noorden als het zuiden van het land.”

Volgens onze informatie zal de zaak van een tweede aangeklaagde onderneming donderdag door de rechtbank van eerste aanleg in Luik worden behandeld. De vraag zal zijn of de beslissing ten gunste van ECDC Logistics een precedent zal scheppen of niet.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo